Sari direct la conținut

Acordul NATO cu Turcia: Ce a promis Suedia Turciei?

HotNews.ro
Sanna Marin și Ulf Kristersson, Foto: Anders WIKLUND / AFP / Profimedia
Sanna Marin și Ulf Kristersson, Foto: Anders WIKLUND / AFP / Profimedia

Luni, premierul suedez a salutat „o zi grozavă” pentru țara sa și un „pas foarte mare” după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde pentru aderarea Suediei la NATO, potrivit AFP

„Facem un pas mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson într-o conferință de presă la Vilnius, unde are loc un summit NATO, precizând că este „foarte fericit” de acordul anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce a promis Suedia Turciei?

Potrivit liderului conservator, Suedia nu s-a angajat la nimic altceva decât la un acord bilateral prezentat luni seară.

Acesta din urmă stipulează că Suedia va sprijini „în mod activ” reluarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE, va contribui la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia și la liberalizarea vizelor.

„Președintele Erdogan s-a angajat ca aderarea Suediei la NATO să fie ratificată cât mai curând posibil”, a subliniat Kristersson.

Deblocarea dosarului este o veste foarte bună pentru Stockholm, care a decis să adere împreună cu Finlanda după invazia Rusiei în Ucraina.

Helsinki a reușit să devină membru la începutul lunii mai, dar veto-ul turc a blocat până acum candidatura suedeză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro