Acțiunile celui mai mare producător de mangan din lume s-au prăbușit după lovitura de stat din Gabon
Compania franceză Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan de înaltă calitate, a anunțat miercuri că își suspendă activitățile de exploatare de la mina Moanda din Gabon din cauza loviturii de stat din țara africană, prețul acțiunilor sale prăbușindu-se ca urmare a anunțului, potrivit Reuters.
„Având în vedere evenimentele ce sunt în desfășurare în prezent în Gabon, grupul a activat procedurile [de suspendare] pentru a asigura ca măsură de precauție siguranța personalului său și integritatea operațiunilor sale. Din această dimineață (…) toate operațiunile au fost oprite și transportul oprit”, a anunțat Eramet într-un comunicat de presă.
„Grupul monitorizează în timp real modul în care evoluează situația”, a mai transmis compania franceză.
Prețul acțiunilor sale s-a prăbușit cu 18% după acest anunț, ajungând la 62,45 euro.
Eramet este cel mai mare producător din lume de mangan de înaltă calitate, grație minei sale Moanda din Gabon. Anul trecut aici au fost extrase 7,2 milioane de tone de mangan de înaltă calitate.
Minereul extras este transformat în aliaje de mangan, care sunt esențiale în producția oțelului de carbon. Acesta este folosit apoi în sectoare precum construcțiile și industria auto.
UE, îngrijorată de lovitura de stat din Gabon
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat miercuri că, dacă se confirmă că în Gabon a avut loc o lovitură de stat, atunci această evoluţie va spori instabilitatea din regiune.El a precizat că situaţia din ţara africană va fi analizată de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo.
„Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune”, a transmis Borrell din Spania, adăugând că noua evoluție din Africa de Vest constituie „o mare problemă pentru Europa”.
Comentariile sale au venit după ce un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.
Tensiunile erau foarte mari în Gabon, pe fondul temerilor de tulburări după votul prezidențial, parlamentar și legislativ de sâmbătă, în care Bongo a încercat să mențină puterea deținută de familia sa de 56 de ani, în timp ce opoziția a făcut presiuni pentru schimbare în această națiune bogată în petrol și cacao, dar afectată de sărăcie.
Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea unor posturi străine, precum și decizia autorităților de a întrerupe serviciile de internet și de a impune o stare de asediu pe timp de noapte în toată țara după scrutin au generat îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.
Centrul electoral gabonez a anunțat miercuri că Bongo a câștigat alegerile cu 64,27% din voturi și că principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, s-a clasat pe locul al doilea cu 30,77%.
Bongo, în vârstă de 64 de ani, care i-a succedat tatălui său, Omar, în funcția de președinte în 2009, a concurat împotriva a 18 contracandidați, dintre care șase l-au susținut pe Ondo Ossa. Echipa lui Bongo a respins acuzațiile de fraudă.