Acțiunile Tesla s-au prăbușit, pe fondul unui amplu protest față de politicile lui Elon Musk. Miliardarul admite dificultăți, dar Trump i-a făcut o promisiune

Valoarea acțiunilor Tesla a scăzut din nou luni, pe măsură ce încrederea investitorilor în compania de autoturisme electrice condusă de Elon Musk continuă să se dezintegreze, după un vârf atins în urma victoriei lui Donald Trump în noiembrie 2024, scriu Associated Press și Reuters.
Acțiunile Tesla au scăzut luni cu 15,4%, la 222,15 dolari – cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârșitul lunii octombrie, un prag ce reflectă pesimismul investitorilor, într-un moment în care vânzările producătorului de automobile se prăbușesc în întreaga lume.
Scăderea de luni, cea mai abruptă înregistrată de Tesla din septembrie 2020 și până acum, a avut loc în timp ce Wall Street se afla de asemenea în toiul unor turbulențe cauzate de incertitudinea privind politicile comerciale ale administrației Trump.
Mulți analiști, scrie Associated Press, au sugerat că scăderea acțiunilor Tesla – și a vânzărilor de automobile în general – are legătură cu susținerea lui Musk pentru Donald Trump și pentru alți politicieni de extremă dreapta din întreaga lume.
Investitorii sunt de asemenea preocupați de faptul că implicarea lui Musk în administrația Trump îi distrage atenția de la treburile companiei, scrie Reuters.
Musk și clienții săi au o problemă de compatibilitate
Musk a pompat 270 de milioane de dolari în campania lui Trump pentru alegerile din 2024, a apărut pe scenă alături de acesta și i-a aplaudat victoria din noiembrie. Acțiunile Tesla au urcat până la 479 de dolari la jumătatea lunii decembrie, dar de atunci s-au prăbușit, pierzând 40% din valoare.
Ce s-a întâmplat între timp?
Musk a devenit imaginea eforturilor administrației Trump de reducere a cheltuielilor publice, coordonând Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), care a antrenat concedieri masive ale lucrătorilor federali – o decizie ce a stârnit nemulțumire.
Analiștii au spus că trecerea lui Musk la o politică de dreapta nu pare să se potrivească cu viziunea potențialilor cumpărători Tesla, percepuți în general ca fiind liberali bogați, preocupați de mediu, care s-au orientat către vehiculele electrice în încercarea de a reduce emisiile de combustibili fosili, scrie Associated Press.
Declin al vânzărilor în SUA, Europa, China
Declinul este evident. Vânzările Tesla sunt în scădere în California, cea mai mare piață americană a companiei, iar anul trecut, compania a înregistrat primul declin anual al vânzărilor la nivel mondial.
În mod similar, vânzările Tesla au scăzut cu 45% în Europa în ianuarie, potrivit firmei de cercetare Jato Dynamics, chiar dacă vânzările globale de vehicule electrice au crescut. Cifrele vânzărilor au fost deosebit de proaste în Germania și Franța.
Cele mai recente cifre privind vânzările auto din China arată că vânzările Tesla în această țară s-au redus aproape la jumătate față de luna februarie a anului trecut, deși declinul se datorează concurenței locale crescute și nu este legat de politica lui Musk.
Acum, analiștii de pe Wall Street sunt îngrijorați și de o scădere generală a livrărilor Tesla în SUA. Analiștii de la UBS Global Research se așteaptă ca livrările să scadă cu 5% în primul trimestru și pe parcursul întregului an, comparativ cu aceeași perioade pentru 2024.
O mișcare de protest
Musk nu a stârnit doar neîncredere, ci chiar furie.
Showroom-urile Tesla din SUA au fost asediate de protestatari, vehiculele sale au fost vandalizate și pe mașinile sale au apărut autocolante cu inscripții precum: „Am cumpărat-o înainte ca Elon să o ia razna”.
Aproximativ 350 de manifestanți au protestat săptămâna trecută în fața unui dealer de vehicule electrice Tesla din Portland, Oregon, în timp ce nouă persoane au fost arestate în timpul unei demonstrații zgomotoase în fața unui dealer Tesla din New York City, la începutul lunii martie.
Efectul a fost vizibil și dincolo de granițele SUA.
Pe lângă faptul că l-a susținut pe Trump, Musk a arătat, de asemenea, sprijin pentru partidul de extremă dreaptă, pro-rus și anti-musulman din Germania, l-a numit pe premierul britanic „tiran malefic” și a spus despre Canada – o piață importantă pentru Tesla – că „nu este o țară adevărată”.
În urmă cu o săptămână, mai multe mașini Tesla au fost incendiate într-un parc auto din Franța.
Trump sare în ajutor
Tesla nu este singura companie condusă de Musk care a avut probleme recent. Platforma sa X s-a blocat de mai multe ori luni, iar Musk a dat vina pe un atac cibernetic „masiv”.
Săptămâna trecută, o rachetă lansată de SpaceX a explodat și s-a dezintegrat deasupra Floridei, la aproximativ două luni după ce o altă rachetă a companiei a avut aceeași soartă.
Într-un interviu acordat Fox Business, Musk a admis că își conduce companiile „cu mare dificultate” în timp ce lucrează cu administrația Trump.
Vestea bună pentru omul de afaceri miliardar este că are în continuare sprijinul președintelui.
Liderul de la Casa Albă a declarat că va cumpăra o mașină Tesla pentru a-și arăta sprijinul pentru Musk, în contextul problemelor cu care se confruntă.
Într-o postare pe platforma sa socială, Trump l-a apărat pe Musk, spunând că acesta „riscă” pentru a ajuta țara și că face o treabă „fantastică”.
„Voi cumpăra mâine dimineață o Tesla nouă, în semn de încredere și sprijin pentru Elon Musk, un american cu adevărat grozav”, a declarat Trump.
Musk i-a mulțumit președintelui pentru sprijin.