Sari direct la conținut

Actorii americani se pregatesc de greva, sindicatele se cearta

HotNews.ro

Nu s-au linistit bine apele grevei scenaristilor de la Hollywood, ca presa americana se intreaba acum daca si actorii vor intra in greva. Luni a expirat contractul pe trei ani al Screen Actors Guild (SAG), in timp ce actorii negociaza de cateva saptamani cu producatorii un nou contract de pe urma caruia sa aiba mai multe de castigat.

Inspirati de colegii lor scenaristi, care au obtinut in urma grevei lor mai mult decat ar fi sperat, membrii SAG cer mariri semnificative ale sumelor de bani primite pentru roluri majore si minore (inclusiv pentru figuratie). De asemenea, ei cer ca studiourile sa contribuie mai mult la pensiile si asigurarile lor sociale.

Agentiile de stiri anunta ca nu se pune problema unei greve, dar situatia e mai complicata pentru ca exista, de fapt, doua „sindicate surori” care nu se pot pune de acord: Screen Actors Guild (SAG) si American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA).

De-o parte se afla personalitati ca Jack Nicholson, Holly Hunter si Viggo Mortensen (pro-SAG), de cealalta nume ca Tom Hanks, Sally Field si Alec Baldwin. AFTRA are 70.000 de membri, iar SAG 120.000. Joia trecuta, George Clooney a facut un apel public catre cele doua sindicate, cerandu-le sa nu se mai certe.

Ca membru al SAG, dar si al sindicatului scenaristilor, Clooney si-a anuntat oficial neutralitatea in disputa dintre cele doua sindicate ale actorilor. „Sa ne intelegem, nu sunt cel mai istet. Cineva are probabil o idee mai buna. Dar chiar se intampla sa cred cu putere in ambele sindicate. Tatal meu, mama, matusa, unchiul, verii mei – cu totii au fost membri ori ai SAG, ori ai AFTRA”, a spus Clooney, citat de revista „Variety”.

Galceava a pornit de la faptul ca, pana acum, cele doua sindicate negociau impreuna cu proprietarii studiourilor, iar acum au negociat fiecare separat, rezultatele negocierilor fiind diferite.

In editia sa de luni, 30 iunie, cotidianul „The Washington Post” considera ca cel mai intelept lucru ar fi ca greva sa fie evitata, chiar daca afirma ca negocierile nu vor afecta productia de film din aceasta vara, toamna si vacanta de iarna. Potrivit The Los Angeles County Economic Development Corp, citat de cotidianul american, greva scenaristilor a costat 2.5 miliarde de dolari.

Producatorii americani declara ca greva industriei americane de film este deschisa „de facto”. The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) a propus actorilor sindicalisti, membri ai Screen Actors Guild, o propunere de contract pe trei ani, pe care acestia, potrivit bbc.co.uk, nu o considera „promitatoare”. „Industria noastra se afla acum in greva de facto, cu o productie de film teoretic oprita si cu o productie de televiziune serios amenintata”, se spune intr-un comunicat al AMPTP. Miercuri, cele doua tabere se vor reintalni pentru noi negocieri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro