Sari direct la conținut

Actorul Juan Darthés, condamnat pentru viol la 15 ani după comiterea faptei

HotNews.ro
Actorul Juan Darthes este o vedeta in Argentina, Foto: Florencia Downes / AFP / Profimedia Images
Actorul Juan Darthes este o vedeta in Argentina, Foto: Florencia Downes / AFP / Profimedia Images

Actorul argentino-brazilian Juan Darthés, cunoscut pentru roluri din seriale TV, a fost condamnat luni la şase ani de închisoare pentru violarea, în urmă cu 15 ani, a actriței Thelma Fardin, la acea vreme minoră, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Darthés, acum în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat în Brazilia, unde s-a născut şi unde locuieşte, pentru agresarea, în 2009, într-un hotel din Managua, Nicaragua, a actriţei argentinine Thelma Fardin, care avea la acea vreme 16 ani şi cu care se afla într-un turneu de promovare a serialului de succes „Patito feo” („Răţuşca cea urâtă”).

Condamnarea, pronunţată de un tribunal din Sao Paulo, a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Buenos Aires, de către avocaţii actriţei, Carla Junqueira şi Martin Arias Duval, la sediul Amnesty International Argentina, care s-a mobilizat în acest caz.

Avocatul a salutat o sentinţă „fermă şi robustă”, însă a amintit că Darthés rămâne pentru moment în libertate şi poate formula apel la această sentinţă, înaintea unui eventual recurs la o autoritate superioară. Thelma Fardin şi-a exprimat „uşurarea”, dând asigurări că nu caută „nici răzbunare, nici represalii, ci să ofere o formă de despăgubire copilului de 16 ani care eram”.

Actrița Thelma Fardin (FOTO: Pacific Press / ddp USA / Profimedia)

Ea a mai spus că sentinţa deschide calea către „un viitor mai corect fetelor şi adolescentelor”.

La momentul comiterii faptelor, actorul avea 44 de ani, fiind cu 28 mai în vârstă decât Fardin.

Ea a depus o plângere abia nouă ani mai târziu, la sfârşitul anului 2018, încurajată de dinamica mişcării #MeToo din Statele Unite, cu multiple acuzaţii la adresa producătorului Harvey Weinstein.

Actorul a fost condamnat pentru viol la finalul unui proces juridic complex

La acest caz complex au cooperat sistemele de justiţie din Nicaragua, Brazilia şi Argentina. Deoarece faptele erau prescrise în Argentina, Thelma Ferdin a depus o plângere în Nicaragua.

Pentru că Brazilia nu îşi extrădează cetăţenii, o procedură a fost iniţiată la Sao Paulo, până la proces, care a fost suspendat o perioadă în 2022, înainte de a fi reluat. Juan Darthés, pe numele său real Juan Pacifico Dabul, a negat faptele, numindu-şi acuzatoarea „manipulatoare”.

În Argentina, cazul a stârnit o emoţie intensă, în special datorită notorietăţii lui Darthés – un actor de succes care a jucat în numeroase seriale TV – şi a dus la mobilizarea actriţelor argentiniene pentru denunţarea hărţuirilor şi agresiunilor sexuale în mediul artistic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro