Sari direct la conținut

Acuzații de abuz sexual asupra minorilor într-un centru de plasament din Ucraina, țara din Europa cu cei mai mulți copii aflați în orfelinate

HotNews.ro
Abuz asupra copiilor, Foto: Rawf8 / Alamy / Profimedia Images
Abuz asupra copiilor, Foto: Rawf8 / Alamy / Profimedia Images

Directorul unui centru de plasament din Liov, vestul Ucrainei, este anchetat pentru „violențe sexuale asupra minorilor”, a anunțat sâmbătă Dmitro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, relatează AFP.

Ucraina este un caz ieșit din comun, aceasta fiind țara din Europa cu cel mai mare număr de copii plasați (câteva zeci de mii conform ONU) într-o vastă rețea, adesea disfuncțională, de orfelinate, internate sau instituții pentru persoanele cu dizabilități.

„Am primit informații cu privire la posibile violențe fizice, psihologice și sexuale împotriva copiilor comise de directorul” unui centru pentru copii din regiunea Liov, a declarat Lubineț într-un comunicat.

În cadrul unei „vizite de monitorizare”, managerul a spus că a strâns „mărturii de la copii conform cărora directorul instituției ar fi comis acte sexuale asupra copiilor, i-a umilit public și i-a amenințat că îi va bate și că îi va plasa într-un spital de psihiatrie pentru comportamentele urâte”.

Cu toate acestea, plângeri au fost depuse „în cursul acestui an” la poliție, dar „nu au fost procesate” de agenții ucraineni, a denunțat el.

O situație care l-a determinat pe Lobineț să contacteze parchetul ucrainean, care a deschis imediat o anchetă pentru „violența sexuală asupra unui minor”.

Procuratura generală a confirmat anunțul într-un comunicat separat, spunând că „copiii au fost plasați într-un loc sigur”.

Irina Susslova, reprezentant al ofițerului pentru drepturile copilului, a declarat pentru AFP că cinci din 57 de copii au fost afectați, fără a preciza numele instituției în cauză.

„Inacțiunea autorităților care ar trebui să protejeze drepturile copiilor este o crimă”, a spus Dmitro Lubineț, spunând că dorește să „aducă în fața justiției pe oricine a abuzat de copii sau care nu a reacționat chiar dacă știa despre asta”.

Poliția ucraineană a declarat, la rândul său, că a „depus o cerere” care vizează „suspendarea” directorului vizat de anchetă.

În ultimii ani, Ucraina a fost scena unor abuzuri în anumite orfelinate (muncă forțată pe zi în case particulare pentru a efectua treburile casnice, exploatarea sexuală etc.).

Înainte de invazia rusă din februarie 2022, în țară au apărut și acuzații de trafic pentru adopție ilegală sau trafic de organe, potrivit ONG-urilor specializate.

INTERVIURILE HotNews.ro