Sari direct la conținut

Acuzații grave: Unii furnizori de gaze din România importă gaze rusești scumpe din Bulgaria, pe care apoi le decontează statul român

HotNews.ro
Acuzații grave: Unii furnizori de gaze din România importă gaze rusești scumpe din Bulgaria, pe care apoi  le decontează statul român
Conducte de gaze iarna. Foto: Doberman84 | Dreamstime.com

Unii furnizori de gaze din România cumpără gaze rusești din Bulgaria la prețuri foarte mari, deși pe bursa din România există oferte cu prețuri mai mici, pe care apoi le prezintă statului român pentru decontare, în cadrul schemei de plafonare-compensare care este în vigoare până la 1 aprilie, susține Asociația Energia Inteligentă. HotNews.ro a trimis o solicitare de clarificare Autorității Naționale de Reglementare în Energie, care deține informații privind toate contractele de pe piața gazelor din România.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, furnizorii respectivi au rămas intenționat fără gaze de la o zi la alta, inclusiv marți, astfel încât să aducă din import cantități suplimentare.

„Este „interesată” poziția unor furnizori care deși cunoșteau prognozele de temperatură încă de vineri – 14.02.2025 pentru perioada 16-17.02.2025, au preferat să facă nominalizări mult mai mici decât consumurile clienților lor și să refuze achiziția de gaze vineri la prețuri de 272,893 lei/MWh (preț mediu pe BRM SPOT), respectiv cca. 290 lei/MWh în dimineața zilei de luni-16.02.2025 și au achiziționat întreaga cantitate de gaze lipsă din surse via Bulgaria, la prețuri mult mai mari 341,052 lei/MWh.

Sigur, schema de plafonare îi încurajează pe furnizori să nu-i intereseze că achită cu 25% mai mult, deoarece acești bani sunt returnați furnizorilor de la bugetul de stat”, a precizat Chisăliță, într-un comunicat de presă.

Gazele aduse din Bulgaria sunt de fapt rusești, crede președintele Asociației Energia Inteligentă

Contactat de HotNews.ro, el a precizat că nu știe care sunt acele companii, întrucât pe bursă sunt postate doar ofertele de vânzare/cumpărare și tranzacțiile care se încheie, nu și numele companiilor.

El merge mai departe și spune că gazele aduse din Bulgaria sunt de fapt rusești, întrucât toate tranzacțiile s-au încheiat la 10 minute după ce Gazprom a scos la vânzare cantități de gaze via Bulgaria.

„Deși în cursul zilei de vineri și luni au existat oferte de gaze cu moleculă non-rusească cu prețuri mai mici cu până la 25%, anumite companii au achiziționat întreaga cantitate de gaze de import într-o perioadă de doar 10 minute, imediat după efectuare nominalizărilor de către ruși a gazelor disponibile via Bulgaria.

Sigur, aceste gaze au fost achiziționate prin interpuși, dar momentul (imediat după nominalizarea făcută de ruși a gazelor disponibile a fi vândute via Bulgaria) și timpul de achiziție (10 minute după nominalizarea făcută de ruși a gazelor disponibile a fi vândute via Bulgaria), sugerează că au fost gaze rusești”, a precizat Chisăliță.

Burduja: Acest subiect este strict de competența ANRE. Eu nu dețin astfel de informații

„Cel mai probabil sunt aceleași firme care au golit depozitele de gaze din România”, a continuat el.

Potrivit lui Chisăliță, toată această situație vine pe fondul haosului creat de Guvern și de ANRE pe piața de energie, întrucât nu au luat nici până în prezent o decizie privind continuarea sau nu a schemei de plafonare-compensare a facturilor.

El a mai spus că ANRE este instituția care trebuie să clarifice această situație, deoarece deține date despre toate tranzacțiile care se încheie pe piața gazelor din România.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Energiei, ‎Sebastian Burduja, a precizat: „Acest subiect este strict de competența ANRE – să verifice și eventual să sancționeze. Eu nu dețin astfel de informații”.

HotNews.ro a trimis ANRE o solicitare pe această temă și vom publica răspunsul de îndată ce îl vom primi.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro