Adeptii jihadului sunt dezorientati in fata primaverii arabe
- Redactia Hotnews
Adeptii jihadului nu stiu cum sa evalueze modul in care valul de revolutii care zguduie lumea araba risca sa afecteze miscarile radicale pe care le sustin, in primul rand pe cele ale organizatiei teroriste al-Qaeda, relateaza AFP.
Dupa ce initial au observat in liniste evenimentele, partizanii razboiului sfant se indreapta acum spre forumurile de pe internet pentru a-si impartasi nelinistile, in special urmatoarea: aceste miscari pacifiste, pro-democratice si in majoritate laice observate in Maghreb si in Orientul Mijlociu au facut din jihad un ideal vetust?
Unii dintre ei se asteapta la zile negre pentru miscarile radicale, in timp ce altii vad in aceste schimbari de regimuri oportunitati, iar altii spun ca pur si simplu nu s-a schimbat nimic.
“Ce schimbare???”, se intreaba Abu Musab al-Dhahak pe forumul Shumukh-al-Islam, observat indeaproape de centrul american de studiere a site-urilor islamiste SITE. “Oamenii nu au rasturnat nimic. Au rasturnat simboluri si chipuri. Caderea regimului semnifica doborarea democratiei si stabilirea shariei lui Allah”, argumenteaza el.
Linistea al-Qaeda
Prompta in general in ceea ce priveste furnizarea de reactii, inclusiv in momente de presiune, reteaua al-Qaeda pare sa fi fost luata prin surprindere de caderea regimurilor din Tunisia si Egipt.
Numarul doi al organizatiei teroriste, Ayman Al-Zawahiri, el insusi egiptean, a sfarsit prin a transmite doua mesaje de ‘”speranta si de vesti bune poporului din Egipt”, in care reafirma ca sharia, legea islamica, trebuie sa se afle la fundamentul oricaror schimbari revolutionare. El se abtine insa sa se pronunte asupra semnificatiilor revoltelor populare pentru al-Qaeda, care respinge democratia si libertatile cetatenesti.
“Nu i-am vazut niciodata atat de calmi”, subliniaza Jarret Brachman, un expert in utilizarea mass-media de catre al-Qaeda. “In prezent, atitudinea al-Qaeda consta in a astepta sa vada ce se intampla, pastrand o atitudine discreta. Este pentru prima oara cand am vazut oficialii retelei atat de cufundati in meditatie”.
Pe forumul Shumukh al-Islam, anumiti comentatori nu-si ascund ingrijorarile, cum este cazul unei lungi argumentatii semnata Imatat al-Jihad, cu titlul “pericolul pentru proiectul Umma condus de al-Qaeda”.
Dar in alte comentarii abunda ideea ca revoltele populare pot fi profitabile pentru islamul radical.
“Am tendinta sa cred ca al-Qaeda va putea de acum sa se extinda, pentru ca a devenit mult mai usor pentru partizanii sai sa predice, in conditii mai slabe de securitate decat inainte de revolutii”, scrie Abou Talha Al-Na’imi. “Alaturati-va noua, ceea ce va urma va fi si mai maret”, intareste Ahmed Musab. “Magia se va intoarce impotriva magicianului, cu permisiunea lui Allah”.
Economia, mai importanta decat democratia
“Pe termen scurt, schimbarea regimurilor in lumea araba va aduce beneficii pentru al-Qaeda, pentru ca va aduce instabilitate, va crea un vid”, explica Barak Barfi, cercetator la New American Foundation.
Pe termen lung, insa, al-Qaeda va sfarsi prin a fi marginalizata daca democratiile arabe vor reusi sa creeze locuri de munca si sa elimine coruptia, preocupari mai importante pentru populatie decat lipsa libertatilor, spune el.
In schimb, avertizeaza acest analist, “daca America pune prea mult accent pe stabilirea democratiei in aceasta regiune fara sa se concentreze pe ce vor oamenii – dezvoltarea economiei, eliminarea coruptiei – al-Qaeda va prospera pe termen lung”.