Sari direct la conținut

Aderarea Suediei la NATO se împiedică la Curtea Supremă de la Stockholm / Decizia care va înfuria Turcia

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Curtea Supremă a Suediei a blocat luni extrădarea unui cetățean turc pe care Ankara îl acuză că a luat parte la tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui Recep Erdogan, relatează Reuters și Yahoo News.

Instanța supremă de la Stockholm a afirmat că extrădarea bărbatului în cauză, un susținător al clericului Fethullah Gulen, prezintă mai multe „impedimente”.

Judecătorii suedezi au notat în decizia lor că acuzațiile aduse acestuia în Turcia au legătură cu o infracțiune politică și există riscul persecutării sale din cauza opiniilor politice pe care le are.

Turcia afirmă că Gullen, un fost aliat al lui Erdogan, este în spatele tentativei de lovitură de stat din urmă cu 6 ani și a pus sub acuzare sute de mii de persoane în temeiul acestor acuzații.

Ultima serie de arestări a avut loc pe 8 noiembrie, când autorităţile turce au anunţat că au reținut 27 de persoane, printre care militari destituiţi anterior, suspectaţi de legături cu predicatorul Fetullah Gulen.

Un raid precedent, în octombrie, a dus la arestarea a peste 700 de persoane suspectate că au participat la activităţi financiare ale mişcării Fetö, acronim utilizat de regimul lui Erdogan pentru a desemna mişcarea lui Fetullah Gulen.

Ankara a pus în mod repetat piedici aderării Suediei și Finlandei la NATO, cerându-le celor doua state nordice să îi extrădeze pe susținătorii lui Gullen și membrii organizațiilor ce au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o formațiune politică pe care Turcia o clasifică drept organizație teroristă.

Suedia a dat înapoi în urma amenințărilor lui Recep Erdogan

La începutul lunii noiembrie noul guvern al Suediei a afirmat că se va distanța de miliția kurdă YPG, o extensie a PKK care a sprijinit Occidentul în lupta sa împotriva Statului Islamic în Siria.

„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK”, a declarat pe 5 noiembrie ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom, adăugând că „obiectivul principal este apartenența Suediei la NATO”.

Finlanda și Suedia au semnat pe 5 iulie protocoalele de aderare la NATO, însă acestea trebuie ratificate de către toate cele 30 de state membre ale alianței.

Altădată aliat preţios al lui Erdogan, Fetullah Gulen, instalat în SUA de peste 20 de ani, a fost acuzat de autorităţile turce că a răspândit acuzaţii de corupţie împotriva guvernului său în decembrie 2013, când Erdogan era încă prim-ministru.

Fetullah Gulen, azi în vârstă de 81 de ani, este considerat de preşedintele Erdogan instigatorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. De atunci, autorităţile turce au operat peste 300.000 de arestări, în special în rândurile poliţiei, justiţiei şi armatei, precum şi printre intelectuali şi jurnalişti.

Guvernul de la Ankara nu a comentat deocamdată decizia luată de Curtea Supremă de la Stockholm.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro