Adevarul: Cei mai tari brazi de Sarbatori, in lume
Simboluri ale puterii sau ale prieteniei, ale raspandirii culturii crestine in cele mai indepartate colturi ale lumii .
Oamenii de pe tot globul – din Australia pana in Groenlanda – impodobesc brazi de Craciun. Obiceiul s-a extins in intreaga lume pe parcursul mai multor secole. Astazi, bradul de Craciun reprezinta o afacere de multe miliarde de dolari. Peste 100 milioane de arbori din speciile de conifere sunt taiati anual, cei mai multi in Europa si America de Nord. Afacerile cu brazi artificiali sunt, de asemenea, infloritoare. An de an, traditia de a impodobi un brad falnic s-a pastrat cu sfintenie si a capatat valoare de simbol pentru unele locuri de pe planeta. (Arina Avram)
Bradul de la Vatican
Traditia de a inalta un brad de Craciun in Piata Sfantul Petru, alaturi de o scena a Nativitatii, a fost introdusa de Papa Ioan Paul al II-lea, in 1982. Potrivit statisticilor de la Vatican, in cei 25 de ani, brazii au venit din diferite tari europene si nu au depasit niciodata 32 de metri. Anul acesta, bradul de Craciun are o inaltime de 30 de metri si a fost adus din Val Badia (Muntii Dolomiti). A fost impodobit cu 2.000 de globuri, iar beculetele au fost aprinse in cadrul unei ceremonii festive. si Romania a oferit un brad pentru Vatican, in 2001.
Povestea bradului de Craciun
Cel mai vechi document care face referinta la un brad de Craciun este o cronica in limba germana, publicata la Strasbourg, in 1605. Patru sute de ani mai tarziu, „arborele vesnic verde” a devenit o componenta importanta a „culturii crestine cu tendinta de globalizare”.
La inceputuri, pomul de Craciun a fost in principal un obicei al germanilor lutherani. in 1645, teologul romano-catolic Johann Conrad Dannhauer a denuntat obiceiul drept un „moft” care indeparteaza oamenii de la credinta. Cu timpul, pomii de Craciun – cel mai adesea brazi – au inceput sa fie impodobiti in castelele nobilimii europene. intr-o scrisoare din 1708, ducesa de Orleans isi aminteste de brazii din copilarie.
Dar cererea sa de a impodobi unul la Versailles a fost respinsa de cumnatul ei, regele Ludovic al XIV-lea. Printul Albert, sotul reginei Victoria, care era nascut in Germania, a reusit sa introduca traditia bradului impodobit la curtea britanica.
O gravura din secolul XVIII, care se afla la Basel, este prima dovada ca obiceiul a fost adoptat treptat de clasa de mijloc, cu dare de mana. La acea vreme, bradul era iluminat cu lumanari din ceara foarte scumpa. Descoperirea stearinei si a parafinei, in 1830, a facut obiceiul mai accesibil.
Abia in secolul trecut, pomul de Craciun a devenit popular in intreaga lume. Acceptarea a venit cu greu in tarile catolice, din cauza originii protestante. Chiar si in spatele cortinei de fier, autoritatile comuniste nu au reusit sa puna capat obiceiului. Bradul s-a numit „pom de iarna” pana ce s-a revenit la vechile traditii aproape pretutindeni.
Pomul chinezilor din Shanghai
Un brad de 38 de metri inaltime a fost instalat in Times Square din Shanghai, cel mai mare din cati au fost inaltati vreodata aici. impodobit cu decoratiuni fascinante, bradul a transformat zona intr-un taram feeric. Shanghai a fost unul dintre primele orase chineze care a adoptat cultura occidentala. Aici, sarbatorirea Craciunului are o lunga istorie.