Adevărul despre situația Covid din China: Peste 5.000 de morți și 1 milion de cazuri pe zi, situația va deveni mult mai grea / „În această bătălie tragică, întregul Mare Shanghai va cădea”
Mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19 în China, a afirmat firma de date medicale Airfinity într-o estimare ce contrastează dramatic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din această țară. Această evaluare vine după ce, miercuri seară, un spital din Shanghai și-a anunțat personalul să se pregătească pentru o „bătălie tragică” cu COVID-19, deoarece se așteaptă ca jumătate din cei 25 de milioane de locuitori ai orașului să fie infectați până la sfârșitul săptămânii viitoare, transmite Reuters.
Firma Airfinity cu sediul în Marea Britanie a explicat că a folosit o modelare bazată pe date din regiunile chineze pentru a calcula cifrele anunțate. De asemenea, aceasta estimează că bilanțurile zilnice actuale din țară depășesc un milion de infecții cu coronavirus.
Estimările sale sunt „în contrast puternic cu datele oficiale, care au anunțat 1.800 de cazuri și doar șapte decese oficiale în ultima săptămână”, a precizat firma într-un comunicat.
Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații din partea Reuters. Joi, aceasta nu a raportat niciun nou deces COVID-19 și a spus că miercuri au fost doar 2.966 de noi cazuri locale simptomatice.
2,1 milioane de morți în actualul val Covid din China
Un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat miercuri că China ar putea avea dificultăți în a ține o evidență a infecțiilor cu COVID, în condițiile în care înregistrează o creștere mare a numărului de cazuri.
Răzgândirea bruscă a Chinei în privința politicii sale de zero-COVID, în urma protestelor din mai multe orașe, a ridicat îngrijorări la nivel mondial cu privire la răspândirea infecțiilor în rândul unei populații vulnerabile și subvaccinate. China a încetat să mai efectueze teste în masă și nici nu mai raportează cazurile asimptomatice.
Airfinity a declarat că analiza riscului de mortalitate a sugerat că între 1,3 și 2,1 milioane de persoane ar putea muri în actualul val COVID din China. Analizele efectuate de alte grupuri de modelare au prezis, de asemenea, până la 2,1 milioane de decese.
Se va ajunge și la 3-4 milioane de cazuri pe zi
Airfinity estimează că valul ar putea avea două vârfuri, de 3,7 milioane pe zi la jumătatea lunii ianuarie în regiunile în care cazurile sunt în creștere în prezent și de 4,2 milioane pe zi în martie în alte provincii.
Numărul cazurilor a crescut cel mai rapid în Beijing și în provincia sudică Guangdong, a precizat firma.
Săptămâna aceasta, un important expert medical chinez a declarat că doar decesele cauzate de pneumonie și insuficiență respiratorie după contractarea COVID vor fi clasificate ca fiind cauzate de coronavirus.
Dr. Louise Blair, șefa departamentului de vaccinuri și epidemiologie de la Airfinity, a declarat că această abordare este „diferită față de alte țări care înregistrează decesele într-un anume interval de la un test pozitiv (și)… ar putea minimiza amploarea deceselor observate în China”.
„În această bătălie tragică, întregul Mare Shanghai va cădea”
Spitalul Deji din Shanghai, într-o postare de miercuri seară pe WeChat, a estimat că în oraș există aproximativ 5,43 milioane de persoane pozitive și că 12,5 milioane de persoane din capitala economică al Chinei vor fi infectate până la sfârșitul anului.
„Anul acesta, Ajunul Crăciunului, ziua de Anul Nou și Anul Nou chinezesc sunt predestinate să fie periculoase”, a transmis spitalul privat, care are aproximativ 400 de angajați.
„În această bătălie tragică, întregul Mare Shanghai va cădea, iar noi vom infecta tot personalul spitalului! Ne vom infecta întreaga familie! Toți pacienții noștri vor fi infectați! Nu avem de ales și nu putem scăpa”, a adăugat spitalul în postarea care joi după-amiază dispăruse de pe WeChat. O persoană care a răspuns la linia telefonică principală a spitalului a declarat că nu a putut comenta articolul.
Locuitorii din Shanghai au îndurat un lockdown de două luni, care s-a încheiat la 1 iunie, o perioadă în care a existat o problemă cu procurarea bunurilor de primă necesitate și în care mulți și-au pierdut veniturile. Sute de oameni au murit de Covid și sute de mii au fost infectați în timpul acelor două luni.
Joi, multe zone din Shanghai erau aproape la fel de pustii ca atunci, deoarece locuitorii au ales să se autoizoleze, iar multe firme s-au închis deoarece angajații s-au îmbolnăvit.
„Toți angajații noștri sunt bolnavi”, a declarat un angajat al unui supermarket în timp ce închidea ușile.