Sari direct la conținut

Adio, bancnotei de 500 Euro, care nu va mai fi tipărită în Germania și în Austria

HotNews.ro
Adio, bancnotei de 500 Euro, care nu va mai fi tipărită în Germania și în Austria

Zilele bancnotei de 500 euro sunt numărate. Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE) a decis încă de acum doi ani sistarea emisiunii problematicei bancnote, care ar stimula finanțarea de activități teroriste și spălarea de bani. Pentru a asigura o trecere lină la seria de bancnote Euro-2, Bundesbank-ul german și Banca Națională a Austriei au hotărât, inițial, să continue tipărirea acesteia. Însă în 26 aprilie e „Schluss“, adică gata cu tipărirea de bancnote liliachii. Nu toată lumea întâmpină vestea cu relaxare, enervați sunt mulți cumpărători de mașini, obișnuiți să plătească cash.

Bancnota de 500 euro nu mai e inclusă în noua Serie Europa, care va ieși de sub tipar, deoarece valoarea ei mare „ar putea favoriza activități ilegale“, după cum scrie publicația austriacă Heute.at. Restul cupiurilor de 5, 10, 100 și 200 euro rămân neschimbate.

Informația oficială a Băncii Naționale a Austriei (OeNB) este că „nimeni nu trebuie să-și facă griji, bancnota de 500 euro este în continuare mijloc de plată legal și rămâne momentan în circulație“. „Acest lucru înseamnă, concret, că aceste bancnote pot fi date în continuare clienților, de către bănci – atâta vreme cât ele sunt în stoc“.

Și BCE a precizat că bancnota de 500 euro își va păstra valoarea pe timp nedeterminat, chiar dacă tipărirea sa va fi sistată. Măsura este menită să combată finanțările de acțiuni teroriste și plata muncii la negru.

No bank run

Chiar dacă au mai rămas doar patru zile, în care bancnota numită poate fi achiziționată de la Băncile Naționale ale Germaniei și ale Austriei, banca de devize a Germaniei nu a constatat un „bank run“ în acest sens. „Activități de depozitare ieșite din comun nu s-au înregistrat“, a declarat președintele Bundesbank, Johannes Beermann, agenției de presă dpa.

Germania și Austria au beneficiat de trei luni de grație, în aplicarea acestei măsuri decise de BCE. Celelalte 17 bănci centrale ale zonei Euro au finalizat emisiunea bancnotelor de 500 euro, încă din 26 ianuarie 2019.

Având cele mai multe bancnote de acest fel în circulație, Austriei și Germaniei li s-a acordat un termen ceva mai lung. „Este un mare efort logistic să înlocuiești o bancnotă de 500, cu cinci bancnote de 100 euro, sau cu alte cupiuri“, a precizat Beerman, pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Noile bancnote euro fac parte din așa-numită „serie Europa“ care va fi emisă la 28 mai 2019. Această emisiune bancară cuprinde elemente de siguranță îmbunătățite și va consta doar din cupiuri de 100 și 200 euro,

Din datele BCE, în anul 2016 erau în circulație 540 de milioane de bancnote de 500 euro. Pe parcurs, numărul lor a scăzut, în martie 2019 aflându-se în circulație 509 milioane bancnote de acest fel, în valoare de cca. 256,6 miliarde euro.

Nonsens?

Faptul că, prin limitarea valorii cupiurilor sau a plăților în bani gheață, s-ar combate terorismul sau spălarea de bani este privit critic de Banca Federală a Germaniei. Potrivit raportului sau lunar, din luna martie 2019, citat de Welt.de, „lipsește în continuare dovada empirică pentru faptul că, prin măsuri ca desființarea de bancnote de valoare mare sau introducerea de limite superioare la plata cash, evaziunea fiscală și alte activități criminale pot fi realmente combătute“.

Ce zic comentatorii online, referitor la despărțirea de bancnota liliachie? Sunt doar trei dintre sutele de comentarii ale germanilor si austriecilor care iau poziție pe net.

„Na bravo. Dealer-ul de mașini se va bucura când, la următoarea cumpărătură, voi plăti cu bancnote de 100 euro” (ericho7). Un altul are o „ presimțire“ și scrie: „Decizie fără sens, bandiții găsesc alte modalități de plată, de ex. bitcoin…” (F. Alsberg). Iar un al treilea vede aici „ Începutul sfârșitului – Acesta e începutul interzicerii banului cash, pe care îl țintește BCE de mult”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro