Sari direct la conținut

Administrația Biden va acuza Kremlinul că desfășoară un efort susținut pentru a influența alegerile din 2024. Rețeaua RT, considerată elementul-cheie al propagandei ruse

HotNews.ro
Administrația Biden va acuza Kremlinul că desfășoară un efort susținut pentru a influența alegerile din 2024. Rețeaua RT, considerată elementul-cheie al propagandei ruse
Aleși locali, lideri comunitari și locuitori din Tampa participă la marșul „Park to the Polls” pentru votul anticipat în Cyrus Greene Park din Tampa, Florida, pe 17 august 2024. Marșul a fost organizat de Florida Rising, o organizație non-profit menită să încurajeze alegătorii afro-americani să sprijine candidații locali și să o susțină pe Kamala Harris, candidatul democrat la viitoarele alegeri prezidențiale din SUA. FOTO: Octavio JONES / AFP / Profimedia

Administrația Biden intenționează miercuri să acuze Rusia de un efort susținut privind influențarea alegerilor prezidențiale americane din 2024, prin utilizarea presei conduse de Kremlin și a altor platforme online pentru a răspândi elemente de dezinformare, vizați fiind alegătorii americani, au declarat pentru CNN șase surse familiare cu această chestiune.

Se așteaptă ca SUA să întreprindă miercuri o serie de demersuri menite să abordeze eforturile Kremlinului, inclusiv condamnarea publică a acestor acțiuni ale Rusiei de către Casa Albă și anunțarea de către Departamentul de Justiție a unor acțiuni de aplicare a legii care vizează campania rusă secretă, au precizat sursele citate de postul american de televiziune.

RT, principala rețea media rusă de stat, este un obiectiv major al anunțului SUA, au adăugat sursele. Oficialii americani consideră că postul rusesc de televiziune este un element-cheie al eforturilor de propagandă ale Kremlinului.

Operațiunea rusă de dezinformare se desfășoară atât prin intermediul unor voci din SUA, cât și prin intermediul unora care nu sunt americane, au precizat patru dintre aceste surse.

Luate împreună, acțiunile de miercuri ar reprezenta cel mai important răspuns public al administrației Biden la presupusele operațiuni de influență rusești care îi vizează pe alegătorii americani. După ce, luna trecută, SUA au acuzat Iranul că a încercat să pirateze atât campania lui Trump, cât și pe cea a perechii Biden-Harris, acțiunile preconizate pentru miercuri reamintesc faptul că oficialii americani continuă să considere Rusia drept o amenințare de influență străină importantă pentru alegerile din noiembrie, au mai spus sursele.

Miercuri după-amiază (ora SUA), procurorul general Merrick Garland va găzdui o reuniune a Grupului operativ pentru amenințări electorale al Departamentului de Justiție, la care vor participa înalți responsabili din domeniul aplicării legii, inclusiv directorul FBI, Christopher Wray.

O altă companie rusă pe care oficialii americani sunt așteptați să o numească miercuri este Social Design Agency, pe care Departamentul Trezoreriei a plasat-o deja pe lista sancțiunilor pentru că ar fi administrat site-uri de știri false în Europa în numele guvernului rus, au menționat trei dintre surse.

Cunoscută anterior sub numele de Russia Today, RT gestionează platforme de televiziune și online în întreaga lume care promovează agenda Kremlinului. Departamentul american de Justiție a obligat RT America să se înregistreze ca agent străin în 2017, după ce oficialii serviciilor secrete americane au concluzionat că postul media a contribuit la eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2016.

Anunțurile așteptate miercuri ar fi al doilea efort major al administrației Biden de a diminua influența RT în tot atâtea luni. În iulie, Departamentul de Justiție a acuzat un angajat al RT că a fost implicat într-o schemă care a folosit o rețea de aproximativ 1.000 de conturi de social media, prezentate drept conturi ale unor rezidenți americani, pentru a răspândi dezinformări despre războiul din Ucraina și alte subiecte. Oficialii americani acuză Kremlinul de finanțarea acestei scheme, în timp ce un purtător de cuvânt al președinției ruse a negat acuzația.

China și Iranul, suspectate și ele că încearcă să interfereze în alegerile din SUA

Un număr tot mai mare de agenți străini au încercat să influențeze alegerile din SUA după momentul 2016, inclusiv prin atacuri informatice asupra Comitetului Național Democrat și prin scurgerea unor documente menite să submineze campania prezidențială a lui Hillary Clinton, notează CNN.

În alegerile din 2024, presupusa adoptare de către Iran a unui program similar de hacking și scurgere de informații, utilizat de Rusia în 2016, a ridicat nivelul de alertă al oficialilor americani. În iunie, un grup de hackeri care aveau legături cu guvernul de la Teheran a țintit cu succes campania lui Donald Trump, a furat documente interne de campanie și le-a distribuit organizațiilor de presă. Hackerii au pătruns în contul de e-mail al lui Roger Stone, aliat vechi al lui Trump, pentru a viza personalul de campanie.

Dar oficialii americani sunt, de asemenea, cu ochii pe China, despre care oficialii americani și experții privați spun că utilizează un set vast de conturi online pentru a-i viza, de asemenea, pe alegătorii americani. Președintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său american, Joe Biden, că Beijingul nu va interveni în alegerile prezidențiale americane din 2024 atunci când cei doi lideri s-au întâlnit în noiembrie anul trecut.

Dar orice încercări interne sau externe de a semăna discordie în timpul alegerilor din SUA și de a modela opiniile alegătorilor nu schimbă faptul că procesul de votare este foarte dificil de manipulat și protejat de mai multe straturi de apărare. Nu există nicio dovadă a unor eforturi reușite – străine sau interne – de a influența alegerile americane prin modificarea numărului de voturi, amintește postul american de televiziune.

Se estimează că 97% dintre alegătorii înregistrați la alegerile americane din 2024 vor vota într-o jurisdicție cu o înregistrare verificată pe hârtie – ceea ce sporește transparența votului, a declarat săptămâna aceasta Jen Easterly, director al Agenției americane pentru securitate cibernetică și a infrastructurii. „Infrastructura electorală nu a fost niciodată mai sigură”, a spus Easterly.

INTERVIURILE HotNews.ro