Sari direct la conținut

Adrian Curaj, ministrul Educatiei: Pregatim un proiect de evaluare internationala a scolilor doctorale

HotNews.ro
Adrian Curaj, Foto: Agerpres
Adrian Curaj, Foto: Agerpres

Toate scolile doctorale vor fi evaluate, odata prin autoevaluarea pe care trebuie sa o realizeze universitatile, dar si de catre un organism international, printr-un proiect european, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, dupa ce Gabriel Liiceanu i-a adresat, intr-un articol publicat pe Contributors.ro, intrebarea daca nu a venit vremea sa evalueze „scolile doctorale din institutiile militare de invatamant (Academia de Politie, Academia Militara, Academia Nationala de Informatii a SRI), deci locurile din care pulseaza, intr-un ritm greu de urmarit, falsul intelectual”. In ce priveste interviul acordat Agerpres in urma caruia agentia a inceput un control intern, Curaj a afirmat ca „nu s-a pus problema ca ceva anume sa fie taiat”.

Prezent la dezbaterea privind reforma curriculara organizata de Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca „vor fi evaluate toate scolile doctorale”. Intrebat cum raspunde apelului lansat de Gabriel Liiceanu, ministrul a declarat: „am pus lucrul acesta si in contractul institutional de finantare a universitatilor, ca universitatile sunt invitate sa isi faca autoevaluarea”.

„Oriunde in lumea asta, transformarile serioase incep uitandu-te tu la tine insuti. Sunt invitate sa isi faca autoevaluarea si am anuntat ca pregatim – pana acum stiti foarte bine ca nu am putut pentru ca nu au fost deschise toate apelurile – un proiect, il voi lasa si mostenire colegilor mei, de evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania. Sunt multe scoli doctorale, sunt peste 300, le-ati vazut deja in site-ul Ministerului, nu au mai fost pana acum”, a declarat Adrian Curaj.

Ministrul Educatiei a amintit de evaluarea internationala a universitatilor, prima si singura astfel de evaluare realizata pana acum de un organism european – Asociatia Universitatilor Europene – si ale carei rezultate au fost prezentate de fostul ministru Daniel Funeriu.

„Au fost evaluate 70 de universitati si toate cele evaluate au apreciat foarte mult impactul acestei evaluari internationale pentru dezvoltarea lor. Acest lucru se va intampla si cu scolile doctorale”, a afirmat Curaj. Amintim ca rezultatele evaluarii internationale a universitatilor, clasificarea acestora, a fost atacata in instantade mai multe universitati si declarata legala de magistrati.

„Sigur, nu pot promite ca vor fi evaluate tot anul acesta, pentru ca evaluarea a 70 de universitati ne-a luat 2 ani. Dar atunci cand ai proiectul si ai obligatia deja stabilita intr-un proiect european, am incredere ca va duce la un proces, dincolo de prezenta mea scurta de anul acesta”, a declarat Adrian Curaj.

Intrebat daca nu se afla in conflict de interese avand in vedere ca primeste o remuneratie ca membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), dar este si ministru al Educatiei, deci ordonator de credite al acestei institutii (detalii aici), Curaj a raspuns: „am primit lucrul acesta cat n-am fost ordonator de credite. Dar asta ar insemna ca ministrul este in conflict de interese si cu universitatea in care preda, pentru ca am dreptul sa predau chiar daca m-am suspendat (…). Cred ca nu se pune problema, cred ca este o exagerare. Eu am cerut organelor abilitate sa imi spuna daca sunt in conflict de interese inainte, si nu sunt in conflict de interese, dar este important ca dupa acest moment, dupa ce am fost ministru, corespunzator perioadei cat am fost ministru am donat si am solicitat si intreruperea definitiva, ca sa nu mai apara discutii. Am solicitat sa nu mai fiu platit”.

In ceea ce priveste controlul intern demarat de conducerea Agerpres dupa un interviu acordat de ministrul Educatiei acestei agentii in care reporterul institutiei nu a atins niciuna dintre temele sensibile privind activitatea demnitarului (detalii aici), Adrian Curaj a declarat ca „nu s-a pus problema ca ceva anume sa fie taiat”. „Intotdeauna este util – pentru ca pot fi discutate multe, eu acopar un minister intreg – sa incercam sa ne focalizam pe o anumita clasa de intrebari. De exemplu, saptamana viitoare am anuntat deja ca as vrea sa avem o intalnire in care sa discutam cum arata arhitectura programelor de cercetare. O sa vreau sa discutam despre arhitectura programelor de cercetare. Sigur, ca si astazi, chiar daca discutam despre curriculum, mai sunt si alte intrebari. Exclus sa limitam spatiul dialogului si exclus, intr-un fel, sa limitam initiativa pe care eu o apreciez extraordinara din partea dvs. Cred ca niciodata la o intrebare pe care mi-ati pus-o nu am spus: stiti, asta nu o discutam. Cred ca nu are rost discutia. A fost un interviu care intr-o ora a putut sa acopere un numar de intrebari”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro