Sari direct la conținut

Adrian Nastase: Guvernul risca sa-si piarda o parte din increderea interna si trebuie sa aiba o politica in privinta Justitiei

HotNews.ro
Adrian Nastase, Foto: HotNews / DP
Adrian Nastase, Foto: HotNews / DP

Guvernul risca sa-si piarda o parte din increderea interna si trebuie sa aiba o politica in privinta Justitiei, a declarat, miercuri, fostul premier Adrian Nastase la Antena 3, potrivit Agerpres.

Declaratii Adrian Nastase:

  • Toate tarile din lume vin cu o politica in domeniul Justitiei, la noi lucrul asta nu se mai intampla. La noi pare ca exista un fel de pilot automat. Deciziile importante, inclusiv la Inalta Curte, se iau in preajma unor vizite ale unor experti MCV. Uitati-va cum reactioneaza unii si altii – si judecatori si instante – dintr-o anumita teama care mi se pare aberanta, fata de anumite evaluari care pot sa porneasca din anumite interese de la Bruxelles.
  • Eu nu am avut niciodata opozitie fata de Uniunea Europeana, si cred ca am demonstrat acest lucru.
  • In mod normal, un guvern trebuie sa se bazeze pe incredere interna si pe credibilitate externa.
  • Guvernul, venind la putere dupa o tensiune destul de mare cu acuzatii externe, fiind intr-o situatie de vulnerabilitate, a incercat sa-si creasca elementele de vizibilitate externa si a reusit (…), in schimb riscul este de a pierde o parte din increderea interna. Si asta este problema pe care o are actualul guvern si actuala coalitie. Aceste aspecte trebuie corectate o parte dintre ele in mod inteligent prin revizuirea Constitutiei, altele pe calea unor legi – sunt corectii care trebuie facute.
  • [Despre demisia din magistratura a lui Daniel Morar] Presedintele Romaniei acorda o alta sinecura de 9 ani cuiva care i-a fost util si loial.
  • Nu mai este foarte clar daca in Romania guvernele isi permit sau hotarasc ca trebuie sa aiba un anumit tip de politica in domeniul justitiei. 
  • [Despre demisiile din PDL] Migratia politica este un fenomen care trebuie stopat. Ar trebui, pentru a bloca lucrurile acestea, modificata Constitutia acum, astfel incat astfel de lucruri sa nu mai continue. (…) Exista o nemultumire, o frustrare care exista in primul rand banuiesc la nivelul membrilor celor doua partide (n.r. PNL si PSD), care vad ca, in anumite situatii, oameni pe care ei i-au criticat si cu care ei s-au batut in campanii electorale sau in timpul opozitiei, vin si ajung in structurile de comanda.
  • Principala problema care trebuie rezolvata este mecanismul alegerilor de anul viitor. Votul uninominal pur conduce la acest gen de mercenari politici.
  • Decizia DNA referitoare la retinerea si apoi arestarea directorului general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a creat o problema, in primul rand, pentru Victor Ponta.
  • Victor Ponta, in calitate de ministru de Justitie si de premier, a facut propunerile respective, care, in opinia mea, chiar daca subiectiv sunt impotriva acelor propuneri, din punct de vedere rational aveau un anumit sens. Problema pe care am gandit-o si atunci si o gandesc si acum, este ca, prin faptul ca intre primele decizii luate la nivelul DNA-ului a fost si aceasta legata de retinerea, respectiv arestarea directorului de la Antena 1, s-a creat o problema in primul rand pentru Victor Ponta. Si nu stiu daca Laura Codruta Kovesi si cei din DNA au facut lucrul acesta special ca sa-i creeze o problema lui Victor Ponta, care a facut propunerile respective in relatia sa cu Antenele in perspectiva urmatoarelor luni sau daca este facuta pur si simplu printr-o anumita coincidenta. Eu insa nu cred in coincidente.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro