Adrian Nastase sau un fost prim-ministru iresponsabil si in opozitie
Ma asteptam de la un fost prim-ministru al Romaniei – si care are ambitii politice mari si pentru viitor – sa fie mai echilibrat. Iata insa ca in cazul lui Adrian Nastase m-am inselat: ne serveste o mostra de iresponsabilitate chiar prin postare pe blogul domniei sale.
Astfel, dl. Nastase afirma:
…daca nu va exista o rezolvare a crizei mondiale curente – si nu exista suficiente indicii in acest sens – Romania risca sa se indrepte si ea, vertiginos, catre o depresie economica ce poate dura cativa ani, cu implicatii asupra cresterii somajului la 10-15%, scaderea PIB-ului cu 5-10%, caderea accelerata a tuturor categoriilor de asseturi (actiuni, real estate).
Desigur, PSD-ul are sansa sa ajunga la putere in doar cateva saptamani, oare ce vor intelege potentialii investitori in economia nationala (straini sau romani) dintr-o astfel de previziune a unui posibil viitor prim-ministru sau chiar presedinte al Romaniei? Cum va evolua pretul activelor romanesti din perspectiva unui viitor atat de sumbru?
Sa nu uitam ca unul dintre motivele pentru care pretul activelor romanesti a crescut vertiginos in ultimii ani a fost acela ca erau mult sub-evaluate la sfarsitul anilor ‘90, adica pana la sfarsitul reformei CDR-ului… de exemplu pretul unui apartament de 70 mp in cartierul Tineretului din Bucuresti costa in 1999 aproximativ 17.500 de dolari adica vreo 250 de dolari pe m.p. … mult sub costul de productie.
Dl. Nastase insa nu se lasa, continua cu o pozitie halucinanta la adresa leului si a datoriei externe:
Pierderile din real estate nu au aparut inca, dar nu vor intarzia sa apara. O eventuala devalorizare a monedei nationale ne-ar strivi sub povara datoriei externe. Banca Nationala se bate pentru a apara cursul. Sa speram ca va reusi. Altfel se va goli si cufarul BNR si vom intra intr-o criza asemanatoare cu cele din alte tari.
Cui ii foloseste o astfel de afirmatie? Ii foloseste leului? Normal ca in conditiile in care prevezi o scadere a preturilor activelor, o reducere a PIB cu urmari in scaderea investitiilor in economie; normal ca leul se va devaloriza!
Apoi, ideea ca o eventuala devalorizare a cursului ne-ar strivi sub povara datoriei externe este o afirmatie lipsita de temei din doua motive:
Primul: BNR are suficiente rezerve valutare care sa acopere de cateva ori datoria externa garantata, o depreciere a leului este neutra caci BNR-ul are rezerve in valuta.
Al doilea motiv: datoria externa privata apartine in general filialelor multinationalelor catre firmele mama. Mai degaraba risca bancile austriece (ale caror credite in tari Est-Europene se ridica la peste 40% din PIB-ul Austriei) decat Romania.
Desigur, dl. Nastase are si solutii, iata ce iepure scoate cu bagheta domniei sale de magician al finantelor:
Solutia dezirabila este rezolvarea crizei la nivel mondial. Daca nu, anumite forme de protectionism economic ar fi poate necesare.
In primul rand, dl. Nastase vrea sa ne fie clar: daca se intampla ceva, nu e vina noastra…
In al doilea rand, eu ma intreb: sa ne protejam de ce? De investitii straine? De muncitorii romani care vor sa se intoarca acasa? Sa punem taxe pe importuri? Pai 70% din importuri vin din UE… sau vrem sa iesim din UE? Iar majoritatea importurilor extra-UE sunt de petrol si gaze… iar de petrol si gaze avem nevoie, iar orice taxa suplimentara pe energie se duce direct in inflatie…
Eu cred ca dl. Nastase era obosit cand a scris articolul si, in orice caz, nu a cautat sfaturi de la vreun specialist in economie de la PSD… sau asa a fost sfatuit?
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.