Sari direct la conținut

Adriean Videanu: Consumatorii industriali pot beneficia de gaze ieftine din productia interna pentru ca avem excedent. Pentru consumatorii casnici, excedentul nu este atat de mare

HotNews.ro

Ministrul economiei Adriean Videanu sustine ca Romania inregistreaza excedent in productia de gaze si de aceea poate fi acordat un ajutor consumatorilor industriali. Acestia vor beneficia timp de sase luni de gaze naturale exclusiv din productia interna, acestea fiind mult mai ieftine decat cele din import. Dar cand vine vorba de consumatorii casnici, Videanu spune ca nu sunt suficiente gaze din productia interna.

„Pentru toti acesti consumatori industriali vom livra gazele din intern pentru ca avem excedent. Pentru consumatorii casnici nu modificam cosul pentru ca nu avem excedent atat de mare”, a declarat Videanu. In urma modificarii legii gazelor, Guvernul permite firmelor sa poata achizitiona doar gaze din productia interna. Astfel, se elimina obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern – import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni, acestia urmand sa beneficieze doar de gaze naturale din productia interna. Astfel, vor beneficia si de un pret mai mic de achizitie a gazelor naturale. Insa aceasta modificare nu are in vedere si consumatorii casnici care vor utiliza in continuare si gaze din import.

Adriean Videanu a mai spus ca va trimite Comisiei Europene o notificare privind acest ajutor acordat consumatorilor industriali. Masura are menirea de a ajuta companiile din industrie sa reziste crizei economice.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.

Romania produce in prezent cu peste 30% mai mult gaz decat consuma, a afirmat recent presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. Acesta a fost contrazis de seful Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu. „O eroare este aceea ca productia interna de gaze depaseste cu 30% necesarul. Am facut calcule si am constatat ca productia interna la aceasta ora nu depaseste necesarul. Am considerat ca e necesar sa importam, am stabilit pentru luna iunie 10% import in cosul de gaze„, a spus Lificiu.

Indiferent care este situatia in acest moment, rezervele de gaze din productia interna sunt epuizabile, iar un consum exagerat in aceasta perioada duce la diminuarea acestora. Potrivit estimarilor, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro