Adriean Videanu: Salariatii de la Electrica Oltenia au pierdut dreptul de a cumpara 10% din actiunile companiei
Ministrul economiei, Adriean Videanu, le-a dat o veste proasta salariatilor de la fosta Electrica Oltenia: Si-au pierdut dreptul de a cumpara actiuni de la Electrica Oltenia. In schimb, actiunile vor fi vandute catre grupul ceh CEZ care a achizitionat, in 2005, pachetul majoritar ale companiei Electrica Oltenia. Adriean Videanu sustine ca dreptul legal al salariatilor de a cumpara pana in 10% din actiunile companiei a expirat in 30 septembrie 2008, termen ce nu a mai fost prelungit.
„Nici Ministerul Economiei, nici Guvernul nu au parghii legale pentru a conferi salariatilor fostei Electrica Oltenia drepturi de a mai cumpara actiuni in societate. Am crea un prejudiciu statului. Personal nu vreau sa fiu partas la prejudicierea statului, in detrimentul unei persoane fizice”, a spus Videanu. In acest context, ministrul a afirmat ca pretul unei actiuni din pachetul de 10% care va fi vandut catre CEZ va fi dublu fata de valoarea din 2005, cand Electrica Oltenia a fost preluata de grupul ceh. Pretul unei actiuni in momentul achizitiei a fost de circa 5 euro.
Drept pierdut din cauza unei erori legislative
Dreptul salariatilor de a cumpara actiunile a fost pierdut din cauza unei erori legislative sau, mai bine zis, din cauza unei omiteri. Potrivit OUG 14/2005 si a contractului de privatizare, salariatii aveau dreptul de a achizitiona pachetul de 10% din actiuni timp de trei ani din momentul preluarii companiei de catre CEZ. Termenul, care expira in septembrie 2008, a fost prelungit, prin Ordonanta de Urgenta nr. 116/2008, pana pe 31 decembrie. Insa, actul normativ a capatat alta forma in momentul in care a ajuns in Parlament. Practic, legea privind aprobarea acestei prelungiri a exclus dreptul salariatilor de a cumpara actiuni la Electrica Oltenia. Acest drept a fost pastrat doar pentru salariatii altor doua companii de distributie din sectorul energetic care au fost privatizate. Este vorba de fostele filiale Electrica cumparate de E.ON si Enel.
La inceputul lunii august, asociatiile Electrica Service si Univers au cerut Guvernului modificarea OUG 116/2008 pentru ca dreptul de achizitie sa revina salariatilor. Mai precis, sindicalistii au solicitat adoptarea unei ordonante prin care sa se instituie un nou termen de optiune pentru CEZ de a cumpara pachetul de actiuni rezervat salariatilor si pensionarilor, dupa data de 31 decembrie 2010 si numai in conditiile in care acestia nu-si exercita dreptul de a cumpara actiunile care le-au fost rezervate.
Potrivit ministrului economiei, Guvernul nu poate adopta un act normativ de modificare a unei ordonante de urgenta, care la randul ei modifica un alt act normativ. Adriean Videanu a precizat ca negocierile dintre Grupul ceh CEZ si autoritatile romane pentru preluarea actiunilor detinute de Electrica la CEZ Distributie si CEZ Vanzare se vor finaliza in curand.
Videanu a mai spus ca in cazul in care salariatii vor sa traga pe cineva la raspundere sa „se indrepte impotriva celor care trebuiau sa faca acest lucru (n.red. includerea Electrica Oltenia in legea care aproba ordonanta de prelungire a termenului de achizitie)”.
CEZ Romania SRL, filiala a grupului ceh CEZ, a fost infiintata in 2005, prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei Electrica Oltenia. In prezent compania controleaza 51% din actiuni ale fiecarei firme, Fondul Proprietatea are 30% din actiuni iar Electrica SA 18,99%.