Sari direct la conținut

Afacerea „Stuful din Deltă”. Laura Kovesi: „Este anchetă în curs, au fost ridicate documente de la APIA”

HotNews.ro
Laura Codruţa Kovesi, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Laura Codruţa Kovesi, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a confirmat deschiderea unei anchete privind subvențiile din bani europeni pentru stuful din Delta Dunării, care ar fi urmat să ajungă la firme din anturajul liderului PSD Paul Stănescu.

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Spotmedia.

Ea a mai spus, pentru Spomedia, că, din câte știe, până la acest moment nu a fost pusă sub acuzare nicio persoană.

Echipa „România, te iubesc!” arăta într-o anchetă din octombrie 2023 cum o modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

La inițiativa social-democratului Florin Barbu, pe vremea când era șeful comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, în octombrie 2023, Parlamentul a modificat pe ascuns o lege prin care zeci de mii de hectare de teren din Delta Dunării erau transformate în pajiște.

Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Au depus cerere pentru acordarea de subvenții europene în valoare de peste 5 milioane de euro, pentru stuf, două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu. Plata a fost blocată în contextul suspiciunilor semnalate de ancheta „România, te iubesc!”.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seară, de ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, motivul invocat fiind „întârzierile la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem”.

G4Media.ro a scris, citând surse, că șeful APIA, Ionuţ Lupu, făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunţat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plăţile pentru stuful din Deltă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro