Sari direct la conținut

Afganistan: SUA au trimis trei batalioane în Kabul pentru evacuare / Ambasadele ard materialele cu informații delicate / Talibanii au ajuns la 11 km de capitală. Ei controlează în prezent 22 din 34 capitale de provincii

HotNews.ro
Talibani in Kandahar, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Talibani in Kandahar, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Câteva mii de soldați americani au fost trimiși pe cale aeriană spre Kabul pentru a evacua personalul diplomatic și alți civili din capitala afgană, a declarat sâmbătă un oficial al SUA, la o zi după ce talibanii au preluat al doilea și al treilea oraș ca mărime din țară, transmite Reuters. Sâmbătă, talibanii au capturat și orașul strategic Mazar-i-Sharif, din nord, al patrulea ca mărime. Ei controlează în prezent capitalele a 22 dintre cele 34 de provincii din Afganistan. Kabul și Jalalabad (situat aproape de frontiera cu Pakistan) au rămas singurele mari orașe care nu se află în mâinile talibanilor.

UPDATE 22.40Talibanii au capturat și oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nord, al patrulea ca mărime din ţară

Căderea oraşului Mazar-i-Sharif, confirmată de un reprezentant al consiliului local, este un pas important pentru militanţii radicali, care în ultima săptămână au cucerit, aproape fără nicio rezistenţă, două treimi dintre capitalele de provincii afgane.

„Talibanii au preluat controlul asupra oraşului Mazar-i-Sharif. Toate forţele de securitate au părăsit oraşul”, a declarat Afzal Hadid, şeful consiliului provinciei Balkh.

În prezent, Kabul şi Jalalabad (situat aproape de frontiera cu Pakistan) au rămas singurele mari oraşe care nu se află în mâinile talibanilor.

Talibanii controlează în prezent capitalele a 22 dintre cele 34 de provincii din Afganistan.

UPDATE 21.20Talibanii au preluat controlul asupra a încă două capitale de provincii, în estul şi sud-estul ţării

Forţele de securitate afgane şi oficialităţile guvernamentale au părăsit sâmbătă oraşul Asadabad, capitala provinciei Kunar din estul ţării. De asemenea, forţele de securitate au părăsit şi oraşul Gardez, capitala provinciei Paktia, din sud-estul teritoriului afgan.

Talibanii au preluat întâi controlul asupra închisorii oraşului şi i-au eliberat pe deţinuţi, potrivit unui membru al parlamentului afgan, Yar Baz Hamidi. Apoi, pentru a se evita victime în rândul populaţiei civile, forţele de securitate afgane s-au retras într-o cazarmă militară, în timp ce talibanii au intrat în clădirile guvernamentale din oraş.

În prezent talibanii controlează capitalele unui număr de 21 dintre cele 34 de provincii din Afganistan.

UPDATE 14.40 Preşedintele afgan Ashraf Ghani a afirmat sâmbătă într-un discurs adresat naţiunii că au loc „consultări” vizând găsirea unei soluţii politice care să garanteze „pacea şi stabilitatea” în ţară.

„Am început consultări care avansează rapid”, în cadrul guvernului, cu responsabili politici şi partenerii internaţionali şi care vizează găsirea „unei soluţii politice care să prevadă pacea şi stabilitatea pentru poporul afgan”, a declarat Ghani.

El a asigurat că rezultatul consultărilor va fi anunţat „foarte repede”, fără a face aluzie la o posibilă demisie, cerută de unii. „Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare constituie prioritatea numărul unu”, a subliniat şeful statului, adăugând că „se iau măsuri serioase în acest sens”.

UPDATE 13.10 Talibanii au capturat toată provincia Logar și i-a arestat pe oficialii acesteia, a declarat Hoda Ahmadi, parlamentar al provinciei. Acesta spune că talibanii au ajuns în districtul Char Asyab, aflat la doar 11 kilometri de Kabul.

Pentagonul a spus că două batalioane de pușcași marini și un batalion de infanterie vor ajunge în Kabul până duminică seară, fiind vorba de circa 3.000 de soldați.

”Au sosit (o parte), și vor continua să vină până mâine”, a declarat un oficial american sub condiția anonimității.

De asemenea, o brigadă de luptă se va muta din Fort Bragg (Carolina de Nord) în Kuwait ca forță de reacție rapidă pentru Kabul, în caz că este nevoie, a precizat Pentagonul.

Kandaharul a căzut, Occidentul trimite soldați pentru evacuare

Marea Britanie și alte câteva națiuni occidentale trimit și ele militari în condițiile în care rezistența forțelor guvernamentale afgane este pe cale să se facă praf și există temeri tot mai mari că un asalt asupra Kabulului este la doar câteva zile distanță.

Un oficial guvernamental afgan a confirmat vineri că centrul economic al sudului țării, Kandahar, a trecut sub controlul talibanilor după ce forțele militare internaționale sub coordonarea SUA și-au încheiat retragerea după 20 de ani de război.

Herat, oraș din vestul Afganistanului, aproape de granița cu Iranul, a căzut și el în mâinile grupării islamiste dure.

Pierderea Kandaharului este o lovitura grea pentru guvernul afgan.

Kandahar este centrul teritoriului luptătorilor de etnie paștună ce au apărut în 1994 în contextul haosului războiului civil, este aproape de orașul Spin Boldak, unul dintre cele două puncte de trecere spre Pakistan și, în același timp, o sursă majoră de venituri fiscale.

Talibanii încearcă să izoleze Kabul

Un oficial american din domeniul apărării a spus că există îngrijorări că talibanii, dați jos de la putere în 2001 după atacurile de la 11 septembrie, ar putea lua cu asalt Kabulul în următoarele zile.

”Kabul nu este acum într-un climat de amenințare imediată, dar este clar (…) dacă te uiți la ce fac talibanii, poți vedea că încearcă să izoleze Kabulul”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Unele ambasade au început operațiunea de ardere a materialelor importante înaintea evacuării, potrivit unor diplomați.

Ambasada SUA din capitala afgană deja și-a anunțat angajații că incinte de ardere și un incinerator sunt disponibile pentru distrugerea de materiale, inclusiv documente și dispozitive electronice.

În Kabul oamenii își fac provizii și depun cereri de viză

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că situația din Afganistan scapă de sub control și a cerut tuturor părților implicate să facă mai multe pentru protejarea civililor.

”Acesta este momentul de oprire a ofensivei. Acesta este momentul pentru demararea unor negocieri serioase. Acesta este momentul pentru evitarea unui război civil prelungit și a izolării Afganistanului”, a declarat Guterres la New York.

Mulți oameni din Kabul fac provizii de orez și alte produse alimentare, dar și provizii medicale. La ambasade sunt depuse zeci de mii de cereri de viză.

Circa 400.000 de civili din Afganistan au fost nevoiți să-și părăsească casele anul acesta, 250.000 dintre ei din luna mai și până acum, potrivit unui oficial ONU.

Dintre orașele mari, în afară de Kabul, guvernul mai controlează doar Mazar-i-Sharif (nord) și Jalalabad, în est, lângă granița cu Pakistanul.

Viteza cu care înaintează talibanii a reaprins criticile în privința retrageriii SU, negociată anul trecut în mandatul lui Donald Trump.

Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că nu regretă decizia de a pune în practică retragerea. El a spus că Washingtonul a cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari și mii de soldați americani și-au pierdut viața în ultimele două decenii.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro