Sari direct la conținut

Afișe amenințătoare la adresa soldaților francezi au apărut lângă Ambasada Franței din Moscova

HotNews.ro
poster amenintator la adresa soldatilor francezi intr-o statie de autobuz de langa Ambasada Frantei din Moscova, Foto: AFP / AFP / Profimedia
poster amenintator la adresa soldatilor francezi intr-o statie de autobuz de langa Ambasada Frantei din Moscova, Foto: AFP / AFP / Profimedia

În apropierea ambasadei Franței de la Moscova au apărut afișe cu mesaje prin care li se cere francezilor „să nu repete greșelile strămoșilor (lor)” luptând împotriva Rusiei, relatează marți AFP.

„Francezilor, nu repetați greșelile strămoșilor voștri, soarta lor este cunoscută”, se poate citi pe afișe, vizibile pe bulevardul ambasadei, în special la o stație de autobuz.

Acest apel este însoțit de o fotografie alb-negru a unui bărbat cu beretă și uniformă negre, precum și un ecuson tricolor pe braț. El este prezentat ca fiind unul dintre „francezii (care) au luptat deja împotriva Rusiei alături de naziști”.

Afișul le cere de asemenea soldaților francezi să se predea în fața armatei ruse, apelând la o frecvență specială instituită în vara anului 2023 de autoritățile ruse pentru a face apel la doldații ucraineni să se lase prizonieri.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut și el referire la aceste afișe antifranceze în timpul unei vizite în Congo marți.

„În timp ce vă răspundeam, a venit o altă știre”, a spus el reporterilor. „Lângă ambasada Franței de la Moscova au apărut afișe care cereau soldaților francezi să devină prizonieri”.

Contactată de AFP, ambasada Franței nu a făcut niciun comentariu.

Aceste afișe apar pe fondul reînnoirii tensiunilor franco-ruse în jurul posibilei trimiteri de instructori militari francezi în Ucraina.

Săptămâna trecută, comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus că Franța va trimite instructori „în curând”. Ministerul ucrainean al Apărării a clarificat însă la scurt timp după aceea că trimiterea de instructori este „încă în discuție” cu Franța și alte țări.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a ridicat de mai multe ori posibilitatea de a trimite trupe occidentale în ajutor la Kiev.

De atunci, Rusia și-a sporit avertismentele împotriva Franței. Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus că forțele ruse i-ar putea ataca pe instructorii francezi.

La sfârșitul lunii aprilie, cranii și un „Z” simbolizând sprijinul pentru armata rusă în Ucraina au apărut direct pe pereții ambasadei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro