Aglomeratie de romani la Festivalul de la Berlin: Filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier" in competitia oficiala, cot la cot cu Roman Polanski
Lungmetrajul de debut al lui Florin Serban, „Eu cand vreau sa fluier, fluier” a fost selectionat in Competitia Oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, a carui a 60-a editie are loc intre 11 si 21 februarie. Anuntul oficial va fi facut in 15 ianuarie. Producatorul Strada Film nu poate confirma informatiile venite, deocamdata, din surse neautorizate. Ar fi un nou mare succes pentru cinematografia romana.
„Eu cand vreau sa fluier, fluier”, care a fost filmat anul trecut cu o distributie formata in mare parte din tineri din centre de reeducare pentru minori, se bazeaza pe piesa de teatru cu acelasi titlu semnata Andreea Valean, in care un tanar care mai are putin timp pana la eliberare se indragosteste de o studenta la psihologie si se decide sa evadeze, rapind-o.
Regizorul Florin Serban si producatorii de la Strada Film (Daniel Mitulescu si Catalin Mitulescu) au facut un casting de cateva luni pentru a gasi interpretii. Daca pentru cei alesi din centrele de reeducare au organizat un curs intensiv de actorie (au luat 14 detinuti de la penitenciarele din Tichilesti si Craiova), pentru rolul principal s-au oprit pana la urma la George Pistereanu, elev la Liceul „Dinu Lipatti”. Ada Condeescu, studenta la UNATC, interpreteaza rolul studentei, iar din distributie mai fac parte Clara Voda (mama) si Mihai Constantin (directorul penitenciarului). Scenariul e scris de Catalin Mitulescu si Florin Serban.
Debutant in lungmetraj, Florin Serban a studiat regia de film la UNATC si Columbia University. Filmul este o coproductie romano-suedeza intre Strada Film (Romania) si companiile suedeze Film I Väs (co-producator la “Dancer in the Dark”, “Dogville”, “Manderlay” sau “Lilya 4-ever”) si The Chimney Pot. Co-finantator e Centrul National al Cinematografiei.
In buna traditie a festivalului, filmele selectionate in Competitia Oficiala sunt anuntate in mai multe transe. Primul “set” a fost anuntat pe 15 decembrie si cuprinde filmele: Bal (Honey) Turcia / Germania de Semih Kaplanoglu, Der Räuber (The Robber) Austria / Germania de Benjamin Heisenberg, Na Putu (On the Path) Bosnia and Herzegovina / Austria / Germania / Croatia, de Jasmila Zbanic, Shekarchi (The Hunter) Germania / Iran de Rafi Pitts, The Ghost Writer Franta / Germania / UK de Roman Polanski.
Tot in Selectia Oficiala, dar in afara competitiei, vor mai fi prezentate “Shutter Island” de Martin Scorsese si “My Name is Khan” de Koran Johar (India). Lista finala a filmelor din Competitia Oficiala va cuprinde 26 de titluri.
Constantin Popescu duce luptatorii din munti in Forum
Al doilea lungmetraj care reprezinta Romania in acest an la Berlin e “Portretul luptatorului la tinerete”, de Constantin Popescu. Regizorul, debutant in lungmetraj, a confirmat participarea si a declarat pentru HotNews.ro ca va fi insotit la Berlin de protagonistul filmului, Constantin Dita, interpretul lui Ion Gavrila Ogoranu, si de Liviu Marghidan, directorul de imagine. Vor mai veni, probabil, producatorul Titi Popescu, sunetistul Mihai Bogos si monteuza Corina Stavila.
“E cel mai important lucru care mi s-a intamplat pana acum. Mai important decat Cannesul pentru ca e proiectul meu suta la suta. Cred ca filmul meu o sa fie primit la Berlin cu destul de multa raceala si indiferenta pentru ca e agasant, lung, cu o imagine agresiva, cu sunetul tare, taieturi bruste si poveste neliniara. Eu l-am vrut asa, pentru ca in mintea mea asa e comunismul. Perioada aia e ca o buba.” – Constantin Popescu.
“Portretul luptatorului la tinerete”, prima parte a tripticului “Aproape liniste”, consacrat rezistentei anticomuniste din munti, se ocupa de grupul din Fagaras, condus de Ion Gavrila Ogoranu. Este produs de Filmex, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
Familia Voda lupta cu doua filme la Ursul de Aur pentru scurtmetraj
Paul Negoescu merge al treilea an consecutiv la Berlinala. In 2009 a fost selectionat cu scurtmetrajul “Renovare”, de asta data va participa cu “Derby”, un film de 15 minute despre un tata care are impresia ca o aude in camera vecina pe fiica lui de 15 ani facand sex cu prietenul ei, invitat de familie la cina. Falia dintre tata si prietenul fiicei e mai mare de atat: unul tine cu Steaua, celalalt cu Dinamo.
Paul Negoescu a declarat pentru HotNews.ro ca filmul “e suta la suta independent, adica mi-am vandut masina veche, am folosit banii de la niste premii si munca voluntara a celor cu care am lucrat”. Bugetul total urca la 30.000 de euro. Rolurile parintilor sunt interpretate de Bogdan Voda si de Clara Voda, iar cele ale tinerilor de doi liceeni debutanti. Imaginea e realizata de Andrei Butica, montajul de Alexandru Radu, iar scenariul ii apartine regizorului.
Ar fi prima participare la Berlinala a lui Adrian Sitaru, al carui scurtmetraj – “Colivia”, se pare ca fost si el selectionat in competitie, concurand cot la cot cu filmul lui Negoescu pentru Ursul de Aur. Informatiile sunt deocamdata neconfirmate de regizor, dat fiind ca biroul de presa al festivalului nu a facut anuntul oficial.
Clara Voda si fiul acesteia, Vlad Voda, interpreteaza impreuna cu Adrian Titieni membrii unei familii confruntate cu un porumbel ranit pe care copilul il aduce in casa. Intrebat de HotNews ce ar inseamna pentru el selectionarea la Berlin, Adrian Sitaru a raspuns franc: “Sincer, nu-mi spune nimic, decat faptul ca e un festival nou la care merg. Un Sundance m-ar fi ajutat mai mult, dat fiind ca fac scurtmetraj dupa lungmetraj (n. red.- “Pescuit Sportiv”). “Colivia” e produs de 4 Proof Film, cu sprijinul CNC si al unui coproducator olandez.
Lista participantilor romani la Berlinala cu numarul 60 e completata de Dragos Bucur. Actorul participa in programul “Shooting Stars”, organizat in fiecare an de European Film Promotion. Aceasta alege anual cativa tineri actori talentati si ii arata presei, producatorilor si agentilor. La editiile trecute au participat Maria Popistasu si Anamaria Marinca. Prezenta e ideala pentru ca Berlinul focalizeaza atentia lumii cinematografice si poate lansa cariere internationale.