Sari direct la conținut

Agribusiness: Nu dați vina pe carne pentru încălzirea globală

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Carnea și animalele din ferme sunt învinuite pe nedrept pentru criza climatică, fără a fi luate în considerare și beneficiile pe care le aduc societății, afirmă o nouă campanie lansată de industria șeptelului din Europa. Panourile din stațiile de metrou de la Bruxelles și campania în mediile sociale #meatthefacts sunt finanțate de European Livestock Voice, susținută de organizații care îi reprezintă pe fermierii din UE, pe producătorii de foie gras și industria blănurilor și a pielii.

„Credem că această campanie este necesară pentru a combate informațiile greșite”, a spus un purtător de cuvânt al Livestock Voice. Grupul spune că vrea ca „oamenii să se gândească la imaginea de ansamblu și la consecințele pe care le pot avea asupra zonelor rurale din Europa și a societății în general discursurile simpliste … care cer o reducere drastică a șeptelului”.

Grupul de acțiune spune că dezbaterea prezentă în jurul cărnii și șeptelului este unilaterală și neglijează contribuția șeptelului la biodiversitate, bioenergie și economia rurală: „O Uniune Europeană fără șeptel nu va elimina numai hrana produsă local, ci și habitate și biodiversitate. Va duce la incendii mai multe, la lipsă de îngrășăminte naturale și energie verde, la exod rural”.

Campania European Livestock Voice

Campania European Livestock Voice

Foto:

Europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât recomandă experții. Un raport de anul trecut cere o reducere cu 40-50% a mărimii sectorului european al cărnii și șeptelului pentru a-i reduce impactul ecologic. Cercetarea publicată în revista Nature a concluzionat că trebuie redus cu 90% consumul de carne de vită țările occidentale pentru a evita schimbări climatice periculoase. Se crede că șeptelul este sursa a cel puțin 14,5% din emisiile globale de carbon. Dar noua campanie spune că este vorba doar de 6% din emisii.

Michael Lee, profesor de agricultură durabilă la Rothamsted Research din Hertfordshire, una din cele mai vechi instituții de cercetare agricolă din lume, spune că obiceiurile curente de alimentație nu sunt sustenabile, dar șeptelul are încă un rol important: „Eliminarea completă a șeptelului ar fi un dezastru pentru agricultura sustenabilă, mediul înconjurător (din cauza pierderii de suprafețe cultivate), comunitățile rurale și sănătatea oamenilor – întrucât nu fiecare vegan poate fi un nutriționist selectiv. În mod egal, și nivelurile noastre actuale de consum sunt un dezastru – obezitatea este în creștere și mediul este afectat de emisiile ridicate. Soluția constă într-o dietă dominată de plante cu un aport modest de produse din carne de înaltă calitate – care au valoare pentru nutrienții-cheie pe care îi conțin, proprietățile de ameliorare a solului și peisajul în care vrem să trăim”.

European Livestock Voice susține: „Este binecunoscut că o parte din populația europeană supra-consumă produse din carne, dar nu există vreo dovadă că reducerea producției va duce la scăderea consumului. Consecințele unei reduceri drastice a consumului de produse animale prin folosirea de înlocuitori de carne pot fi mai negative decât beneficiile consumului de carne, fără să conducă la ameliorări semnificative ale mediului sau sănătății”. (The Guardian)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro