Sari direct la conținut

Ai o firmă și folosești card Revolut? Ce trebuie să știi din perspectiva TVA și a impozitului

HotNews.ro
Ai o firmă și folosești card Revolut? Ce trebuie să știi din perspectiva TVA și a impozitului
Card Revolut. Sursă foto: Dreamstime

Unele firme din România fac plăți și încasări prin Revolut. Cei care le administrează trebuie să știe unele lucruri din perspectiva TVA și a impozitului. Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat aceste lucruri în revista Prietenii Fiscalității.

El dă exemplul unei firme neînregistrată în scopuri de TVA care deține un card Revolut și lunar primește o factură de la societatea Revolut din Lituania reprezentând comisioane pentru intermedierea diverselor plăți și încasări.

“Considerăm că serviciile realizate de societatea Revolut sunt servicii de natură financiar bancară ținând cont că acestea sunt domiciliate/utilizate prin intermediul Libra Bank”, spune el.

Adrian Benta - consultant, Foto: StartupCafe.ro
Adrian Benta – consultant, Foto: StartupCafe.ro

Acestea sunt reglementate (de art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal) și sunt scutite de TVA. Prin urmare, nu se plătește TVA pentru achiziția acestor comisioane.

Însă, afirmă Bența, aceste plăți sunt achitate pentru intermedierea altor plăți, dacă ne raportăm la noțiunea fiscală de comision (așa cum este reglementată de art. 7 pct. 9 din Codul fiscal).

Potrivit acestuia, comisioanele plătite unei societăți nerezidente sunt în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România (conform art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal).

“Acest lucru conduce la obligația reținerii impozitului cu procentul de 16% la momentul plății facturii cu plata la bugetul de stat până în data de 25 a lunii următoare. Impozitul se declară prin declarația Formular 100 depusă tot până la data de 25 a lunii următoare, iar în anul următor, până în ultima zi din luna februarie, se va depune declarația informativă cu venitul și impozitul aferent nerezidenților, Formular 207”, conform consultantului fiscal.

Astfel, dacă societatea Revolut a încasat în mod automat această factură și nu se poate aplica stopajul la sursă, impozitul este suportat de societate pe cheltuiala acesteia și se determină prin metoda sutei mărite astfel încât valoarea facturii reprezintă un venit net după calculul impozitului.

“Dacă societatea Revolut prezintă certificatul de rezidență fiscală și suplimentar societatea din România poate efectua stopajul la sursă, impozitul pe comision se reduce la procentul de 2% conform prevederilor de la art. 12 pct. 2 din Convenția de evitarea dublei impuneri dintre România și Letonia adoptată prin Legea nr. 606/2002 și se menține aceeași procedură declarativă și de plată”, explică Adrian Bența.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro