Sari direct la conținut

Al doilea cercetător rus de top condamnat pentru trădare în tot atâtea luni / O condamnare la moarte, spune avocatul său

HotNews.ro
Anatoli Maslov, unul dintre cei 3 cercetatori rusi arestati, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Anatoli Maslov, unul dintre cei 3 cercetatori rusi arestati, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusia l-a condamnat marți la 14 ani de închisoare într-o colonie penală pe Anatoli Maslov, unul dintre cercetătorii săi de top din domeniul tehnologiilor hipersonice, a doua condamnare de acest fel în tot atâtea luni, relatează Reuters.

Maslov, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat de o instanță din Sankt Petersburg în urma unui proces care a avut loc în spatele ușilor închise, cum este norma în Rusia în cazul acuzațiilor de trădare.

Maslov este unul dintre cei 3 oameni de știință de la ITAM, Institutul Kristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, care au fost arestați și trimiși în judecată de Rusia sub suspiciunea de trădare. Toți cei 3 au lucrat la tehnologia rachetelor hipseronice, armele descrise drept „invincibile” de președintele Vladimir Putin.

Ceilalți doi cercetători de la ITAM care au fost arestați, Alexandr Șipliuk și Valeri Zveghințev, încă așteaptă începerea proceselor lor.

Evgheni Smirnov, un avocat specializat în cazuri de trădare și spionaj, a declarat pentru Reuters că acuzațiile la adresa acestora sunt în mare parte identice: dezvăluirea de informații considerate secrete de stat în timpul unor conferințe internaționale de știință.

„O condamnare a lui Maslov ar reprezenta o încălcare grosieră a legii”, a declarat avocatul înainte de pronunțarea hotărârii judecătorești. „Sunt sigur că Maslov este nevinovat de faptele imputate și este o victimă a politicilor duse de autoritățile ruse”, a subliniat el.

Arestarea celor 3 cercetători ruși a fost denunțată de colegii lor

Într-un act rar de disidență al oamenilor de știință din Rusia, colegii de la ITAM ai celor 3 au denunțat acuzațiile într-o scrisoare deschisă publicată anul trecut.

Oamenii de știință ruși au susținut de asemenea că arestarea lor arată că „orice articol sau raport poate duce la acuzații de înaltă trădare”.

„În această situație ne este teamă nu doar pentru soarta colegilor noștri. Pur și simplu nu putem înțelege cum să ne facem în continuare meseria”, au mai notat ei în scrisoarea deschisă.

Drept răspuns, Kremlinul a declarat că acuzațiile împotriva lui Maslov, Șipliuk și Zveghințev sunt „foarte grave” și că problema este de competența serviciilor de securitate.

Avocatul lui Maslov spune că sentința e o condamnare la moarte

Presa rusă a scris că avocatul lui Maslov a declarat în pledoaria sa finală în fața instanței că clientul său și-a dedicat întreaga viață științei și că nu și-a imaginat măcar vreodată să își trădeze țara.

Avocatul a spus de asemenea că Maslov a suferit un infarct în detenție la începutul acestui an și că orice pedeapsă lungă cu închisoarea ar reprezenta de facto o condamnare la moarte.

Condamnarea lui Maslov vine după ce luna trecută Alexandr Kuranov, un alt cercetător reputat din domeniul tehnologiilor hipersonice, a fost condamnat la 7 ani de închisoare tot de către o instanță din Sankt Petersburg. Kuranov a fost acuzat la rândul său de trădare.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, a scris că acesta a primit o pedeapsă redusă pentru a depune mărturie împotriva lui Maslov.

Un al patrulea om de știință rus a murit în beciurile FSB

„Este evident că persecutarea oamenilor de știință este o măsură exclusiv politică a autorităților ruse, prin care încearcă să arate că servicii de informații din întreaga lume încearcă să fure secretele armelor rusești”, afirmă avocatul Evgheni Smirnov.

Acesta spune de asemenea că oamenii de știință arestați nu lucrau direct la dezvoltarea armelor, ci la studierea proceselor fizice legate la viteze înalte. Potrivit acestuia, așa-zisele secrete erau de fapt „publicate deschis și la dispoziția oricui”.

Scrisoarea semnată anul trecut de cercetătorii de la ITAM a amintit de asemenea de cazul lui Dmitri Kolker, un alt om de știință din Siberia care a fost arestat în 2022 sub suspiciunea de trădare și adus la Moscova pentru interogare, în pofida faptului că suferea de cancer pancreatic. Kolker, un specialist în lasere, a murit două zile mai târziu.

Avocatul său a declarat că acesta a fost dus la infama închisoare Lefortovo din Moscova, condusă de FSB, după arestare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro