Alegeri 2008: criticile PSD
PSD a prezentat un raport despre guvernarea decembrie 2004 – mai 2008. Este un raport lung, mult prea lung, care prezinta date reale intr-un mod propagandistic, contine idei contradictorii si nefunctionale si este chiar mincinos (inclusiv prin omisiune) pe alocuri. Anumite idei (inclusiv in ceea ce priveste politca externa) sunt chiar periculoase.
Sunt incluse si cateva obsesii ale PSD-ului, printre care si opozitia fata de cota unica. Luat la bani marunti, raportul contine hibe la tot pasul. Insa, desigur, o astfel de prezentare face parte din jocul politic si nu am sa o comentez ca atare.
Vreau sa subliniez insa paragrafele pozitive (pentru PSD) din raport, unele dintre ele le-as dori repetate si in platforma program a PSD-ului sau in actiunile sale politice, de exemplu printr-o motiune de cenzura…
1. Raportul critica ritmul lent al privatizarilor din ultimii 4 ani (n.m. insa nu aminteste despre esecul, pentru stat, al privatizarii Petrom sau de ce nu se mentioneaza sloganul PSD din 1990… sau de ce nu s-au terminat privatizarile pana in 2004)
2. Raportul mentioneaza ca negativa cresterea prea mare a salariilor bugetarilor
3. Raportul pare a sustine principiul “Restitutio in integrum” in locul actualului Fond Proprietatea, neprivatizat (ma intreb insa de ce nu au aplicat acest principiu nici in 1990, nici in 2004…)
4. Raportul critica, in mod corect, impredictibilitatea sistemului fiscal (n.m. desigur, PSD a pus umarul la aceasta impredictibilitate, de exemplu cu legea pensiilor; raspunsul corect al guvernului Tariceanu ar fi trebuit sa fie demisia)
5. Raportul critica, in mod corect, directia guvernului de a avea deficit bugetar pe seama generatiilor viitoare. (n.m. In ani de crestere economica ar fi mai prudent sa se economiseasca fonduri pentru a fi utilizate ori in investitii ori pentru ani viitori mai problematici), (n.m. PSD-ul uita ca astfel de politica guvernamentala este datorata in parte si legii pensiilor promovata de PSD).
6. PSD critica si numarul mare de taxe pe care o firma trebuie sa le plateasca (n.m. oare cine a inventat toate aceste taxe?)
7. PSD se contrazice in ceea ce priveste nivelul taxelor. In timp ce critica nivelul scazut al taxelor in PIB (si arata ca ar dori ca aceasta pondere sa treaca de la 32% la 40%), critica anumite cresteri de impozite, printre care impozitul de dividende (de la 5 la 16%) pe motiv ca ar descuraja spiritul intreprinzator si de stimulare a evaziunii fiscale. (n.m. daca taxele sub o guvernare PSD vor creste cu 25% asa cum sugereaza raportul, oare cum incurajeaza asta spiritul intreprinzator si cum nu va fi stimulata evaziunea fiscala?)
8. Raportul critica si centralismul si politizarea din sanatate si educatie (n.m. oare cine s-a opus in mod constant din 1990 incoace descentralizarii si depolitizarii?).
Comenteaza pe Jeopardy.