Sari direct la conținut

Alegeri locale Brazilia: Victoria candidaților de centru-dreapta, un semnal pentru depășirea valului de extremism adus de Bolsonaro

HotNews.ro
Jair Bolsonaro, Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia
Jair Bolsonaro, Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Centru-dreapta este marele câştigător în turul al doilea al alegerilor municipale desfăşurate duminică în Brazilia, marcate de deruta candidaţilor susţinuţi de șeful statului şi de cea a stângii. Rezultatele par că semnalează un reflux al valului de extremism care l-a adus pe Jair Bolsonaro la putere în 2018, notează AFP citată de Agerpres.

În cele mai mari oraşe ale ţării, Sao Paulo şi Rio de Janeiro, primarul actual Bruno Covas şi fostul primar Eduardo Paes, ambii de centru-dreapta, au ieşit învingători.

În Sao Paulo, Bruno Covas, 40 de ani (PSDB), a câştigat 59.38% din voturi în faţa candidatului stângii Guilherme Boulos (Psol), care a obţinut 40.62%.

„Este posibil să faci politică fără ură şi spunând adevărul”, a declarat Covas, aluzie la comportamentul preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

La Rio, Eduardo Paes (Democraţi, centru-dreapta) a fost ales cu 64.07% din voturi, determinând o pierdere dură şi aşteptată în acelaşi timp, pentru actualul primar nepopular Marcelo Crivella (35.93%).

„Rio este locul diversităţii” şi „vom guverna (…) pentru toate credinţele, orientările şi religiile”, a declarat Paes, care a mai fost primar al oraşului în perioada 2008-2016.

Rezultatele acestor alegeri municipale, care se pare că semnalează un reflux al valului de extremism care l-a adus pe Jair Bolsonaro la putere în 2018, nu pare de bun augur pentru şeful statului, fără partid de un an şi la doi ani până la următorul scrutin prezidenţial.

Aceste alegerile au fost, de asemenea, o mare dezamăgire pentru stânga.

„Stânga continuă să aibă dificultăţi enorme în sudul şi sud-estul” Braziliei, a apreciat profesorul Leonardo Avritzer de la Universitatea federală Minas Gerais.

La Porto Alegre (sud), Sebastiao Melo (centru) a câştigat în faţa Manuelei d’Avila, 39 de ani, o figură în creştere a Partidului Comunist din Brazilia, aliată a Partidului Muncitorilor (PT). Pentru prima dată de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia (1985), PT al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva nu a reuşit să câştige nicio capitală a celor 26 de state ale federaţiei.

PT nu a reuşit să cucerească nimic măcar Recife, în Pernambuco (nord-est), bastionul stângii şi singura capitală unde i-ar fi fost la îndemână să câştige.

Cu toate acestea, în pofida înfrângerii sale la Sao Paulo, calificarea lui Boulos în al doilea tur al scrutinului a dat o dimensiune naţională carierei politice a acestui tânăr de 38 de ani care este noua faţă a unei stângi politice în curs de reînnoire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro