Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare in Italia: Coalitia de dreapta a lui Berlusconi, din care face parte si partidul extremist Liga Nordului, a obtinut cele mai multe voturi, dar nu are majoritatea absoluta. Miscarea populista 5 Stele, a doua clasata

HotNews.ro

Coalitia de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, din care face parte si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica – intre 31% et 41%, potrivit exit-poll-urilor realizate la iesirea de la urne, dar nu obtine majoritatea absoluta. Pe locul al doilea s-a clasat Miscarea 5 Stele (populista), cu un scor intre 29% si 32%, relateaza AFP.

Partidul Democrat (centru-stanga) condus de Matteo Renzi a obtinut intre 21 si 23,5% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.

Scrutinul a fost marcat de un absenteism record.

Coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, din care face parte si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, era considerata marea favorita inaintea alegerilor de duminica. Coalitia condusa de Silvio Berlusconi este formata din Forza Italia (partidul de dreapta al fostului premier Berlusconi) si doua formatiuni de extrema-dreapta – Liga Nordului si Fratii Italiei, si era principala favorita in sondaje inaintea scrutinului de duminica, dar nu avea garantia formarii unei majoritati.

La 81 de ani, Silvio Berlusconi reintra in scena, fara a putea candida, insa, la functia de premier, in conditiile in care are o condamnare definitiva pentru frauda fiscala.

Alegerile din Italia au fost privite cu preocupare pe intreg continentul, avand in vedere ascensiunea a doua partide eurosceptice si populiste: Liga Nordului, condusa de Matteo Salvini, de extrema dreapta, si gruparea anti sistem Miscarea 5 Stele, al carei lider este Luigi di Maio.

Analistii spun ca pragul pentru obtinerea majoritatii in Parlament va fi intre 40-45%, intrucat noul sistem electoral combina scrutinul proportional cu cel majoritar.

Principala tema a campaniei electorale din Italia a fost migratia, ceea ce a ajutat la ascensiunea partidelor extremiste si anti-europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro