Alegeri prezidențiale 2024. De ce este importantă „ștampila de control” de pe spatele buletinului de vot
Pentru a fi validat, un buletin de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, printre care și să aibă pe spatele său aplicată ștampila de control a secției de votare. Fără această ștampilă aplicată, votul va fi anulat, considerându-se că buletinul de vot a fost adus din afara secției.
Fiecare buletin de vot pentru alegeri prezidențiale 2024 trebuie să aibă aplicat pe spatele său ștampila de control a fiecărei secții de votare, pentru ca, la numărarea voturilor, acesta să poată fi considerat valid.
Este important ca în momentul votului alegătorii să verifice dacă ștampila de control a secției de votare este aplicată. Dacă ștampila de control nu este aplicată, atunci acest lucru trebuie semnalat comisiei, pentru a primi un alt buletin de vot care să respecte această regulă.
Mai mult, pentru ca votul să nu fie invalidat din alte motive, ștampila „votat” pe care alegătorul trebuie să o pună în dreptul unui candidat trebuie și ea aplicată cu grijă. Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.
Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.
În 24 noiembrie 2024, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, în timp ce turul al doilea se va desfășura în 8 decembrie. Președintele României este ales pentru un mandat de cinci ani. Alegerile parlamentare sunt programate în 1 decembrie.