Sari direct la conținut

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Țările-surpriză unde numărul voturilor românilor din diaspora e de aproape de 3 ori mai mare / Niciodată nu s-a întâmplat un asemenea val 

HotNews.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Țările-surpriză unde numărul voturilor românilor din diaspora e de aproape de 3 ori mai mare / Niciodată nu s-a întâmplat un asemenea val 
Tineri români din SUA, la alegerile din noiembrie 2024

Din cauza faptului că locuiesc în țări de dimensiuni enorme, unde distanțele până la secția de vot se măsoară în zeci de minute sau chiar ore, românii din SUA și Canada nu au votat, de regulă, în număr mare. Ce se întâmplă însă acum arată o mobilizare fără precedent. În primul tur ei au votat majoritar în favoarea direcției UE și NATO a României, conform datelor oficiale ale AEP.

Deși sunt destul de mari, de ordinul a sute de mii de oameni, comunitățile românești din SUA și Canada nu votează mult, de regulă. Motivele sunt numeroase: mulți români de peste Atlantic sunt plecați de mult din țară, cu mult înaintea valului recent al diasporei din Europa. În plus, fusul orar, distanța de peste 10.000 de kilometri de țară și numărul relativ mic de secții, față de geografia Americii de Nord, a limitat sever votul, care era, de regulă, de câteva mii de voturi.

De data aceasta, numai după prima zi s-au înregistrat în ambele țări 11.313 voturi: 6.147 în Statele Unite și 5.166 în Canada. În turul 1, la aceeași oră, se înregistraseră cam o treime de voturile de acum: 2.162 în Canada și 2440 în SUA. 

La alegerile prezidențiale din 2019, în Canada au votat în total 4.900 de oameni, mai puțini decât într-o singură zi acum, iar în SUA au votat atunci 11.000 de oameni. 

Cifrele sunt sensibil mai mici, datorită dimensiunii diasporei europene, decât cele din țări precum Germania, Spania, Republica Moldova sau UK, unde votează peste 100.000 de oameni, în fiecare dintre state. Dar prima oară când românii din SUA și Canada au decis practic rezultatul, a fost în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.

Până să se numere voturile lor, Marcel Ciolacu era peste Elena Lasconi ca număr de voturi. Pe fondul rezultatului foarte strâns, mai mulți politicieni și personalități civice au făcut un apel disperat la diaspora americană și canadiană să iasă la vot. În final, Lasconi l-a depășit pe șeful PSD la 2.000 de voturi. 

Niciodată nu s-a întâmplat însă ceea ce se poate întâmpla la aceste alegeri, ca diaspora din America de Nord, una dintre cele mai vechi din lume pentru români, să poată ajunge la 0,2%-0,3% din voturile totale (inclusiv țară), în condițiile în care unele sondaje de opinie vorbesc despre faptul că alegerile sunt pe muchie.

Românii de peste ocean au însă un dezavantaj. Pentru prima oară, începând cu turul 1 al acestor alegeri prezidențiale, SUA și Canada (ca și America de Sud) au mult mai puțin timp de votat decât restul românilor, pentru că secțiile se închid duminică, pretutindeni în lume, la 21 ora Bucureștiului. Asta înseamnă că votul se va încheia duminică după-amiază pe coasta de Est a Americilor și la 11 dimineața pe coasta de Vest. 

INTERVIURILE HotNews.ro