Sari direct la conținut

Alegeri SUA: Curtea Supremă respinge participarea Verzilor la scrutinul din Nevada, ce ar fi dezavantajat-o pe Kamala Harris

HotNews.ro
Alegeri SUA: Curtea Supremă respinge participarea Verzilor la scrutinul din Nevada, ce ar fi dezavantajat-o pe Kamala Harris
Curtea Supremă a SUA (Foto: Andreas Prott / Alamy / Alamy / Profimedia)

Curtea Supremă a SUA a respins vineri restabilirea Partidului Verzilor pe buletinele de vot în statul Nevada pentru alegerile din 5 noiembrie, democraţii candidatei Kamala Harris reuşind astfel să o împiedice pe candidata respectivului partid, Jill Stein, să participe la scrutin în acest stat-cheie, scrie Agerpres.

Instanţa supremă a menţinut astfel hotărârea Curţii Supreme din Nevada, care a invalidat participarea Partidului Verzilor în alegeri din cauza folosirii unui formular necorespunzător în colectarea semnăturilor necesare pentru depunerea candidaturii, sesizarea acestei nereguli fiind făcută de Partidul Democrat.

Totuşi, în hotărârea emisă în primă instanţă de un judecător din Nevada, acesta a respins plângerea Partidului Democrat, el apreciind că, deşi era incorect, formularul folosit pentru colectarea semnăturilor electorale era conform legislaţiei acestui stat. Însă democraţii au făcut recurs şi au avut câştig de cauză în instanţele superioare.

Nevada se numără printre cele câteva state cheie unde rezultatul votului poate tranşa la nivel naţional pe 5 noiembrie competiţia între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump.

Democraţii se temeau că în Nevada, unde sondajele relevă o cursă strânsă între Harris şi Trump, candidata Verzilor ar fi fost votată mai degrabă de simpatizanţii candidatei lor decât de cei ai candidatului republican, ceea ce ar fi înclinat balanţa în favoarea acestuia din urmă, care cu electorii câştigaţi în Nevada ar fi putut obţine un avantaj potenţial decisiv la nivel naţional.

INTERVIURILE HotNews.ro