Sari direct la conținut

​Alegeri SUA: Republicani loiali, magnati, politicieni consacrati – printre numele vehiculate ca posibili membri in viitoarea Administratie Trump

HotNews.ro
Newt Gingrich, in carti pentru Departamentul de Stat, Foto: Agerpres/AP
Newt Gingrich, in carti pentru Departamentul de Stat, Foto: Agerpres/AP

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, este asteptat ca in urmatoarele doua luni sa isi puna la punct echipa noii Administratii republicane ce va prelua fraiele Americii incepand din ianuarie 2017. Este un proces complicat si care, prin traditie, poate oferi numeroase surprize. Dar presa americana si vest-europeana speculeaza deja in legatura cu viitorii membri ai guvernului, asteptandu-se ca atat politicienii care i-au stat aproape candidatului pe parcursul dificilei campanii electorale, cat si nume noi, din lumea afacerilor, sa formeze una dintre cele mai eterogene administratii din istoria tarii, chitite, potrivit multor observatori, sa rastoarne ordinea instalata sub Administratia Obama.

Pentru partenerii externi ai SUA, portofoliile de secretar de Stat si secretar al Apararii sunt cele mai interesante, pentru ca ocupantii lor vor defini politica externa si de securitate a tarii.

Politico trece in revista toate numele vehiculate pentru posibile functii in viitorul guvern si subliniaza ca acesta va fi influentat de faptul ca Trump, om din afara sistemului politic, este lipsit de legaturi stranse cu influentatorii de la Washington sau cu donatorii traditionali ai marilor partide. De aceea, scrie sursa citata, echipa de campanie a lui Trump s-a ocupat, in ultimele luni, inclusiv de alcatuirea unei liste scurte de industriasi si de militanti conservatori care ar putea ocupa pozitii in noua administratie.

Initial, Politico a vehiculat numele lui Sarah Palin, fosta candidata republicana pentru functia de vicepresedinte si una dintre cele mai controversate fete ale Partidului Republican, profund loiala lui Trump, ca posibila ocupanta a portofoliului Afacerilor Interne. Sursa citata a revenit, aratand ca un pretendent serios la acest portofoliu este Forrest Lucas, co-fondator al companiei petroliere Lucas Oil.

Un alt nume vehiculat este Steven Mnuchin, veteran Goldman Sachs, pentru postul de Secretar al Trezoreriei. Pe lista scurta mai figureaza nume de politicieni republicani care i-au ramas loiali lui Trump pe tot parcursul campaniei electorale, cand marea parte a liderilor partidului s-au distantat de candidat. Printre cei care s-au mentinut in gratiiile presedintelui-ales: fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor Newt Gingrich (care, potrivit speculatiilor Politico, ar putea ocupa postul de Secretar de Stat), fostul primar al New York – Rudy Giuliani (posibil post – cel de procuror general) si guvernatorul de New Jersey, Chris Christie.

Alti apropiati ai lui Trump ar putea primi posturi. Printre acestia:

・ generalul in retragere Mike Flynn, reprezentant de marca al comunitatii de informatii, pentru functia de Secretar al Apararii

・ congresmanul republican de California, Duncan Hunter

・ la Agricultura, un nume vehiculat este cel al lui Sid Miller, actualmente seful agriculturii din Texas, care recent a provocat un scandal cand pe contul lui oficial de Twitter a aparut o insulta grosolana la adresa lui Hillary Clinton.

Publicatia britanica The Telegraph scrie, la randul sau, ca in noua administratie nu ar fi exclus sa fie inclusi si membri ai familiei Trump, lucru nemaivazut din era Kennedy. Mai precis, potrivit sursei citate, numele lui Donald Trump Jr. este vehiculat ca posibil membru al guvernului, un loc in administratie putandu-i reveni si lui Jared Kushner, ginerele presedintelui-ales. Iar Trump insusi a sugerat ca Ivanka Trump ar putea fi numita in guvern, dar aceasta a lasat de inteles ca este mai preocupata de treaba pe care o are la corporatia familiei, Trump Organization.

Intre timp, Washington Post cauta posibilele puncte de contact pe care noul presedinte le-ar putea avea cu „sistemul” politic pe care l-a atacat in campania sa. Ziarul citeaza apropiati ai presedintelui-ales care nu ar exclude ca noul presedinte sa caute sprijin inclusiv in randul democratilor, prin politicieni precum Charles Shumer, care in ianuarie ar urma sa fie numit liderul democratilor din Senat.

Ziarul arata ca, in timp ce echipa de campanie a lui Trump si in special republicanii care i-au ramas permanent alaturi promit o rasturnare masiva a oranduielii Obama – multi dintre cei care i s-au impotrivit s-au insufletit acum sau cel putin transmit mesaje de pace. Printre acestia, presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul Paul Ryan, care s-a lepadat aproape total de Trump in ultimele saptamani de campanie, dar care acum promite sa conlucreze strans „pentru o agenda pozitiva care sa raspunda marilor provocari ale tarii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro