Sari direct la conținut

Alegerile din România sunt cele mai importante în „Super Duminica” în care 3 țări din Europa ies la vot, scrie un mare ziar european

HotNews.ro
Alegerile din România sunt cele mai importante în „Super Duminica” în care 3 țări din Europa ies la vot, scrie un mare ziar european
Copil fotografiat cu steagul UE la un miting electoral ce a avut loc pe 11 mai la București, FOTO: Mihai Barbu / AFP / Profimedia Images

„Românii votează într-un tur decisiv al alegerilor prezidențiale care ar putea schimba radical orientarea strategică și perspectivele economice ale țării, în timp ce alegători din Polonia și Portugalia se prezintă, de asemenea, la urne într-o Super Duminică electorală europeană”, scrie duminică dimineața The Guardian, unul dintre cele mai cunoscute ziare din Europa.

Descriind scrutinul din România, drept „cel mai important dintre cele trei”, The Guardian notează că acesta „îi opune pe un populist îndrăzneț, critic al UE și admirator al lui Trump, unui independent centrist, într-un scrutin extrem de strâns, pe care analiștii îl consideră cel mai important din istoria post-comunistă a țării”.

The Guardian îi informează pe cititorii săi că George Simion, pe care îl descrie drept un „fost ultras de fotbal și agitator ultranaționalist care vede partidul său de extremă dreapta, AUR, ca pe un ‘aliat natural’ al mișcării Maga din SUA”, a câștigat confortabil primul tur de scrutin din 4 mai, cu un scor de 41%, `dublu față de cel al primarului Bucureștiului, Nicușor Dan”.

Sondajele recente au arătat că diferența dintre cei doi candidați s-a redus, unul dintre ele plasându-i aproape la egalitate, iar altul dându-i un avans lui Dan – care a descris votul drept o confruntare între „o Românie pro-occidentală și una anti-occidentală”, mai scrie The Guardian.

„Această alegere nu este doar despre președintele României, ci despre direcția întregii țări”, a declarat europarlamentarul român liberal Siegfried Mureșan pentru ziarul britanic. Simion ar „slăbi unitatea Europei, ar submina sprijinul pentru Ucraina și l-ar avantaja doar pe Vladimir Putin”, a adăugat el.

Alegeri prezidențiale importante și în Polonia

În Polonia, 13 candidați luptă pentru funcția de șef al statului în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar primarul centrist al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, membru de rang înalt al Coaliției Civice conduse de premierul Donald Tusk, este favorit.

Sondajele prezic că Trzaskowski și Karol Nawrocki, istoric formal independent dar susținut de fostul guvern național-conservator Lege și Justiție (PiS), vor avansa în turul doi, programat pentru 1 iunie.

„O victorie a centristului ar consolida capacitatea lui Tusk de a-și promova agenda reformistă, blocată de puterea președintelui polonez de a respinge legislația adoptată de parlament. Președintele în exercițiu, Andrzej Duda, este un aliat al PiS”, notează The Guardian.

„Super Duminica” cu alegeri anticipate în Portugalia

Portugalia, între timp, se îndreaptă către al treilea scrutin legislativ anticipat în trei ani, după ce premierul de centru-dreapta, Luís Montenegro, a declanșat și pierdut un vot de încredere în parlament, în urma unor întrebări legate de activitățile de afaceri ale familiei sale.

Platforma sa, Alianța Democrată (AD), este previzionată să iasă pe primul loc, dar fără să obțină majoritatea, și ar putea avea dificultăți în formarea unui guvern, mai ales dacă Partidul Socialist (PS), care probabil va termina pe locul doi, își va respecta promisiunea de a se opune agendei sale legislative.

Montenegro a promis că nu va colabora cu partidul de extremă dreapta Chega, al cărui lider, fost comentator sportiv la TV, André Ventura, a fost spitalizat vineri după ce s-a prăbușit de două ori în timpul unor mitinguri, dar ar putea fi înlocuit la conducerea partidului de cineva mai compatibil cu Chega.

„Victoria lui Simion a dus la prăbușirea guvernului României, format din social-democrații de centru-stânga (PSD) și liberalii de centru-dreapta (PNL), iar câștigătorul scrutinului va desemna viitorul prim-ministru și va influența formarea unei noi coaliții de guvernare”, își încheie The Guardian articolul.

INTERVIURILE HotNews.ro