Alegerile parlamentare din Germania: Merkel sub presiunea "vignetei pentru straini", Steinbruck acuzat ca tolereaza munca la negru
Mai sunt doua saptamani pana la alegerile parlamentare din Germania si lupta politica e din ce in ce mai stransa. In urma duelului televizat din 1 septembrie, Peer Steinbruck (SPD) puncteaza relevant in preferintele electoratului, tragandu-i in sus si pe social-democrati. Ca in orice campanie electorala, incep insa santajele politice si nu numai. Steinbruck este acuzat, intr-o scrisoare anonima, ca ar fi incurajat munca la negru. E vorba de anul 1999, cand sotia sa ar fi avut o femeie de serviciu straina, care a ajutat la curatenie pe perioada de mutat, lucrand fara acte.
Cu tot acest „schelet din dulap”, in sondajul saptamanal initiat de institutul Emnid, Steinbruck urca cu sapte puncte, ajungand la 35% din preferintele electoratului consultat. Cancelarul Angela Merkel pierde 2 procente, pastrand inca, cu 50%, un avans confortabil.
SPD-ul lui Steinbruck pluseaza doua procente, atingand 25%, scrie Handelsblatt.Uniunea CDU/CSU atinge 40%, (plus 1%), in timp ce liberalii (FDP) pierd un punct, ajungand la 5% si riscand, daca se mentine trendul, sa nu atinga pragul parlamentar.
E foarte probabil ca punctele in plus ale SPD-ului sa vina de la electoratul de stanga ¬Die Linke pierde un procent- ca si de la formatiunile politice mici, care mai totalizeaza doar 4% din preferintele electoratului. Fara sanse de a intra in Bundestag sunt, dupa sondajul Emnid facut duminica pe 1.376 de subiecti, Partidul Piratilor (3%) si Alternativa pentru Germania (AfD – 3%).
Duelul televizat din 1 septembrie -care ramane singura confruntare de acest fel intre Angela Merkel si Peer Steinbruck-, a fost transmis de principalele posturi TV din Germania si vizionat de cca 12 milioane de telespectatori. Scopul principal a fost convingerea intr-un fel sau altul, a electoratului inca indecis.
Indecis a fost insa si scorul confruntarii: primul post TV al televiziunii de stat, ARD, l-a vazut invingator pe Steinbruck, al doilea post, ZDF, ca si televiziunea privata RTL, au dat-o castigatoare pe Merkel.
Steinbruck a fost timp de patru ani (2005-2009) ministrul de finante al lui Merkel, o cunoaste bine si stie unde poate puncta. De exemplu la capitolul „Fuhrung” (conducere). Angelei Merkel i s-a reprosat in repetate randuri ca in politica interna, dar si externa, e prea prudenta si prea „lipsita de curaj”.
Madame Mutlos (fara curaj) a fost poreclita intr-o vreme pe la Bruxelles, preluandu-se o parte din titlul unui Spiegel. „Madame NO” au poreclit-o altii, din pricina opunerii sale vehemente la o si mai mare deregularizare pe pietele financiare, a incercarii sale de frana „cresterea economica cu orice pret” si de a impune „politica gospodinei svabesti”.
NU spune actualul cancelar salariului minim pe economie – cu care puncteaza social-democratii -, dar si „vignetei pentru straini”, dorita de aliatul sau crestin-social. CSU vrea sa impuna taxa de tranzit pentru autoturismele straine care tranziteaza Bavaria. Aceasta nu merge insa fara un consens la nivel national, iar acesta, la randul sau se loveste de cerinta de nediscriminare, a UE.
In problema vignetei „se contureaza o cearta concreta intre Angela Merkel si Horst Seehofer”, scrie duminica Spiegel online.
Seehofer este varful de lance al CSU, din Uniunea aflata la guvernare. Fara partidul bavarez, crestin-democratii sunt ca si pierduti. In 15 septembrie, in Bavaria au loc alegerile pentru guvernul regional.
Chiar daca sta bine in sondajele de opinie, Angela Merkel nu exclude nici o infrangere in alegeri. Sau poate ca este doar o forma voalata de a indemna la vot? „Cine crede ca eu oricum voi ramane cumva cancelar, aceluia i se poate intampla ca se trezeste in dimineata de dupa votari cu un guvern rosu-rosu-verde”, a zis ea, citata de Zeit online. „In final, orice vot conteaza. Caci in 22 septembrie scorul va fi strans”, a mai adaugat Merkel. Zeit online