Sari direct la conținut

Aleksandr Lukașenko grațiază 37 de opozanți ai regimului de la Minsk. Care este numărul deținuților politici din Belarus

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko, Foto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia
Alexandr Lukasenko, Foto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a graţiat luni 37 de persoane închise pentru „extremism”, termen folosit în general cu referire la oponenţi, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Între deţinuţii graţiaţi, a căror identitate nu a fost precizată, se numără şase femei şi persoane cu probleme de sănătate, conform comunicatului preşedinţiei reluat de agenţia belarusă Belta.

Peste 1300 de deţinuţi politici se află după gratii în Republica Belarus, potrivit datelor ONG-ului Viasna.

Lukaşenko a graţiat alţi 30 de deţinuţi politici la începutul lui septembrie şi încă 30 la mijlocul lui august.

Aflat la putere de peste 30 de ani, Lukaşenko a zdrobit de mai multe ori mişcările de contestare. În februarie, el şi-a făcut publică intenţia de a candida pentru un nou mandat, anul viitor.

În ultimii patru ani, mii de persoane au fost arestate, iar opozanţi, militanţi şi jurnalişti au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, în timp ce sute de mii de cetăţeni belaruşi au fugit din ţară, în special în Polonia vecină.

Potrivit liderei opoziţiei belaruse aflate în exil Svetlana Tihanovskaia, peste 200 de deţinuţi politici „sunt într-o stare de sănătate critică” şi „viaţa lor este în mare pericol” în închisoare.

INTERVIURILE HotNews.ro