Sari direct la conținut

Lukașenko grațiază 30 de protestatari închiși după manifestațiile împotriva sa din 2020, dar niciunul dintre numele mari ale opoziției

HotNews.ro
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a grațiat 30 de persoane care au fost condamnate pentru participarea la protestele desfăşurate după obținerea unui nou mandat prezidenţial, dar care a fost contestat de opoziţie, care a acuzat fraude electorale, relatează Reuters. 

Opozanții aflați în exil au declarat că salută această mişcare, care a spus că ar însemna eliberarea unor prizonieri care erau grav bolnavi, dar că niciunul dintre cei mai proeminenţi critici ai lui Lukaşenko nu se află pe lista celor care urmează să fie eliberaţi.

„Aceștia sunt oameni care fie au o problemă de sănătate, fie cancer, fie situații familiale foarte complicate, cu copii. Jumătate dintre ei sunt femei, din câte știm, dar nu există nume mari acolo”, a declarat Franak Viacorka, consilier al liderei opoziției aflată în exil, Svetlana Țihanovskaia, pentru Reuters.

„Aceasta este o veste grozavă, indiferent de motive, și sperăm să vedem mai multe. Dar să nu uităm: arestările continuă în fiecare zi și mulți rămân încă închiși. Vom continua să luptăm pentru libertatea fiecăruia”, a declarat Țihanovskaia.

Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este la putere de trei decenii. În 2020, și-a folosit forțele de securitate pentru a zdrobi protestele masive care au izbucnit după alegerile pe care opoziția și Occidentul le-au criticat ca a fiind fraudate.

Agenția de presă Belta a declarat că 14 femei și 16 bărbați au fost grațiați, inclusiv pensionari și persoane cu boli grave. Nu a dat niciunul dintre numele acestora.

„Toți și-au recunoscut vinovăția, s-au pocăit sincer de acțiunile lor și s-au angajat să ducă un stil de viață care respectă legea. Ministerul Afacerilor Interne va asigura controlul asupra îndeplinirii unor astfel de obligații în numele șefului statului”, a scris Belta.

Viacorka a spus că grațierile au oficializat un proces în care 19 persoane au părăsit deja închisoarea luna trecută, iar altele au fost eliberate în ultimele zile sau erau în curs de eliberare.

Grupurile pentru drepturile omului spun că aproximativ 1.400 de prizonieri politici sunt reținuți în Belarus. Printre cei mai cunoscuți se numără câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiațki, liderul protestelor din 2020 Maria Kalesnikava și Serghei Tihanovski, soțul Svetlanei.

INTERVIURILE HotNews.ro