Sari direct la conținut

Alergiile se vor extinde in viitor. Afla cum le poti trata sau preveni

HotNews.ro

Daca a venit primavara, iar tu stranuti si iti curge nasul fara sa fi racit, probabil faci parte dintre persoanele care sufera de alergie respiratorie. Aceste alergii sunt cele mai frecvente (circa 80% dintre cazuri), urmate de cele cutanate, digestive sau generalizate. Citeste in continuare despre cum se depisteaza alergiile, cum se pot trata si felul in care epoca moderna le influenteaza evolutia.

Prin alergie se intelege raspunsul exagerat al sistemului imunitar fata de o substanta care, in mod normal, nu ar produce o reactie de aparare a organismului. Aceste substante sunt numite generic alergeni.

Fiecare persoana poate deveni alergica la orice fel de substanta, de la saliva de pisica, pana la nisipul de plaja, dar printre cei mai frecventi alergeni se intalnesc acarienii – prezenti in praful din casa – , polenul, mucegaiul, medicamentele si alimentele, conform Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Cum poti afla daca esti alergic/a? Cea mai frecventa metoda de diagnosticare este testul cutanat: medicul pune pe antebrat cate o picatura de substanta care contine, fiecare, diferiti alergeni. Apoi, pielea este zgariata cu un ac. Dupa circa 15 minute, se verifica fiecare zona zgariata, iar daca vreuna dintre ele este inflamata si rosie, inseamna ca esti alergic/a la substanta respectiva.

Cum se trateaza?

Medicul alergolog Adriana Bujor mentioneaza mai multe metode terapeutice: se pot folosi, in primul rand, medicamente specifice si imunoterapia. Aceasta are la baza un principiu homeopat, medicul introducand in organism cantitati mici de alergeni, la care organismul este “antrenat” sa devina imun. Nu in ultimul rand, fereste-te de substantele la care stii ca esti alergic.

“Poate suna amuzant, dar am devenit alergica la porcusori de Guineea dupa ce am crescut patru. De fiecare data cand ii luam in brate, pielea mi se inrosea si incepeam sa stranut. Am fost nevoita sa renunt la ei iar acum, de fiecare data cand ma apropii de unul, am aceleasi simptome. Nu am ce sa fac, decat sa stau departe de ei. In acest caz, este simplu; mai complicat este primavara, pentru ca nu am cum sa ma feresc de polen si de puful plopilor”, spune Elena M., 25 de ani.

Cea mai sigura metoda este insa prevenirea imbolnavirii, mai ales in cazul copiilor care devin tot mai sensibili din cauza poluarii si a alimentatiei irationale. Dr. Bujor atentioneaza asupra excesului de alimente cu aditivi si conservanti: sucuri, chipsuri, mezeluri.

Legatura dintre aparitia alergiilor si stilul modern de viata…

…este una „de prietenie trainica”: alergiile pot dura toata viata, fiind provocate si intretinute de tipul de alimente pe care le consumam, de stres si de mediul urban. “Datorita faptului ca alergiile sunt in continua crestere, se preconizeaza ca in Uniunea Europeana 1 din 2 copii va fi alergic. Datorita faptului ca si tara noastra este in continua dezvoltare, ne asteptam ca si la noi sa se ajunga la aceasta prevalenta”, afirma dr. Bujor.

Statisticile nu sunt prea imbucuratoare: numarul pacientilor alergici s-a dublat in 2000, fata de 1995, conform unui studiu efectuat in Romania, 2001, de catre Prof. Dr. Diana Dumitrascu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica. Se estimeaza, de asemenea, ca in urmatorii ani, una din patru persoane va prezenta o forma de alergie (astm bronsic, rinita alergica, alergie alimentară sau dermatita), sustine alergologul Adriana Bujor.

Cauzele ar putea fi poluarea, alimentatia mamei in timpul sarcinii si in perioada alaptarii (alunele, fructele exotice, fructele de mare si soia favorizeaza aparitia alergiilor in cazul copilului), precum si expunerea la cantitati mari de alergeni, in special in orase, unde este mult praf si poluare. S-a dovedit ca un copil crescut in mediul rural, in apropierea unei ferme de animale, prezinta un risc mai scazut de imbolnavire, sustine medicul Adriana Bujor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro