Sari direct la conținut

Alertă globală pentru Ozempic. OMS avertizează că medicamentul contrafăcut pune viața în pericol

HotNews.ro
O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic, care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire, a fost emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit BBC, scrie News.ro. Medicamentul va fi retras din România de la 1 august.
Medicamentul injectabil Ozempic, Foto: David J. Phillip / AP / Profimedia
Medicamentul injectabil Ozempic, Foto: David J. Phillip / AP / Profimedia

Ozempic a devenit din ce în ce mai folosit ca medicament pentru slăbit, deşi este aprobat doar pentru tratamentul diabetului de tip 2.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

OMS i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, şi nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic, semaglutidă, îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecţia săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obţinut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienţii cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute, notează BBC.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creştere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia.

Risc pentru sănătate

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecţii contrafăcute ar putea să nu conţină ingredientul activ semaglutidă deloc, iar alte ar putea să conţină alte substanţe, precum insulina, ceea ce duce la efecte „neprevizibile”.

„Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor”, a arătat OMS.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al organizaţiei, a declarat: „A cumpăra semaglutidă de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse „poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Ozempic, retras din România

​​Medicamentul Ozempic, adresat pacienților cu diabet zaharat de tip 2, dar care a devenit foarte căutat și de persoanele cu obezitate datorită eficienței sale în scăderea greutății, nu va mai fi comercializat în România începând cu data de 1 august.

Prețul Ozempic a explodat în ultima perioadă, ca urmare a cererii uriașe datorate faptului că este perceput ca un medicament-minune pentru slăbit.

Rațiunile pentru care compania farma Novo Nordisk a decis să retragă Ozempic din România sunt strict financiare, a explicat pentru HotNews.ro președintele Societății Române de Diabet, Prof. univ. dr. Bogdan Timar.

„Prețul solicitat de producător nu a fost acceptat de autoritățile din domeniul sănătății. Toate medicamentele care se prescriu pe rețetă au un preț fix, vorbim despre un preț reglementat. Practic, compania nu a mai dorit să aducă produsul în România din cauză că nu a fost de acord cu prețul reglementat. Practic, este o rațiune economică”, a declarat medicul.

INTERVIURILE HotNews.ro