Sari direct la conținut

Alex Salmond, fostul premier al Scoției care a condus ţara în pragul independenţei, a murit la 69 de ani

HotNews.ro
Alex Salmond, fostul premier al Scoției care a condus ţara în pragul independenţei, a murit la 69 de ani
Alex Salmond, fost prim-ministru al Scoţiei. Foto Profimedia

Alex Salmond, fostul prim-ministru al Scoţiei care a condus ţara în pragul independenţei, a murit sâmbătă, la vârsta de 69 de ani. Potrivit The Guardian și BBC, lui Salmond i s-a făcut rău după ce a ţinut un discurs în Macedonia de Nord.

Salmond a fost prim-ministru al Scoţiei din 2007 şi s-a retras din funcţie după ce nu a reuşit să obţină independenţa la referendumul din 2014, lăsându-i locul adjunctei sale, Nicola Sturgeon.

Presa britanică scrie că lui Alex Salmond i s-a făcut rău la o conferință internațională în Macedonia de Nord. El și-a pierdut cunoștința la hotelul Inex Olgica, în apropierea orașului Ohrid, sâmbătă, 12 octombrie, în jurul orei locale 15:30.

Actualul premier al Scoţiei, John Swinney, s-a declarat „profund şocat şi întristat” de moartea lui Salmond.

„Alex a lucrat neobosit şi a luptat fără teamă pentru ţara pe care a iubit-o şi pentru independenţa ei. El a dus Partidul Naţional Scoţian de la marginea politicii scoţiene la guvernare şi a condus Scoţia atât de aproape de a deveni o ţară independentă”, a spus Swinney.

Și premierul britanic Keir Starmer a transmis un mesaj, afirmând că „pentru mai mult de 30 de ani, Alex Salmond a fost o figură monumentală a politicii scoţiene şi britanice”. „A ţinut foarte mult la patrimoniul, istoria şi cultura Scoţiei, precum şi la comunităţile pe care le-a reprezentat”, a adăugat premierul.

Regele Charles a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe. El a spus că el și Camila au fost „foarte întristați” să audă de moartea subită a lui Salmond.

Cine a fost Alex Salmond

Salmond a condus Partidul Naţional Scoţian (SNP) din 1990 până în 2000 şi apoi din 2004 până în 2014.

El a contribuit însă la schimbarea cursului politicii scoţiene şi a împins Scoţia în pragul independenţei faţă de Regatul Unit. Scoţienii au votat în 2014 cu 55% la 45% în favoarea rămânerii în Regatul Unit.

Sub conducerea sa, guvernul scoțian a introdus politici populare, printre care rețete gratuite NHS și taxe de școlarizare universitară gratuite pentru studenții scoțieni.

Reputaţia sa a fost însă afectată de acuzaţii de agresiune sexuală care datează din perioada în care a fost prim-ministru, între 2007 şi 2014, inclusiv o acuzaţie de tentativă de viol. El a fost achitat de toate acuzaţiile în 2020, în urma unui proces, scrie News.ro.

În 2021, Salmond a înfiinţat un partid numit Alba – după numele scoţian al Scoţiei în gaelică – care a avut prea puţin succes electoral. El a stârnit controverse şi pentru că a fost gazda unui talk-show politic pe canalul rus RT. El a demsionat după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro