Alexandr Lukașenko spune că în Ucraina există premise pentru negocieri de pace și avertizează că Rusia ar putea provoca „o apocalipsă”
Președintele Belarusului crede că Rusia și Ucraina ar putea începe negocierile de pace, dar vede în același timp și perspectiva unei „apocalipse”, dacă Moscova își va folosi armele nucleare, scrie Reuters.
Liderul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat joi că vede un impas pe linia frontului ucrainean și că asta înseamnă că există premisele necesare pentru începerea negocierilor de pace, a anunțat agenția de presă rusă de stat TASS.
Lukașenko a declarat că textele preliminare discutate între oficialii ruși și ucraineni în Turcia în primele săptămâni ale războiului ar putea servi drept punct de plecare pentru negocieri.
TASS l-a citat, de asemenea, pe Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, care declarând că dacă Rusia ar folosi arme nucleare ca represalii la acțiunile occidentale, ar putea avea loc o „apocalipsă”.
Rusia însăși a avertizat în repetate rânduri că sprijinul acordat de Occident Ucrainei ar putea duce la un conflict nuclear.
Lukașenko a mai spus că riscul unor incidente militare de-a lungul graniței țării sale cu Ucraina este destul de ridicat, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA.
El a asigurat că Polonia vecină nu ar trebui să se aștepte la acțiuni agresive din partea Belarusului.
Liderul de la Minsk a precizat totuși că Belarusul a mutat mai multe batalioane pregătite de luptă din regiunea Vitebsk, situată la granița sa cu Rusia, la limitele vestice ale țării.
Rusia respinge negocierile de pace în varianta ucraineană
În vreme ce Lukașenko vede premise de pace în Ucraina, Moscova și Kievul sunt departe de o posibilă înțelegere.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că orice discuție privind încheierea conflictului din Ucraina este inutilă fără participarea Rusiei, referindu-se la o conferință pe care Elveția intenționează să o găzduiască în iunie.
De asemenea, Zaharova a declarat că formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski – care cere retragerea completă a forțelor rusești de pe tot teritoriul pe care l-au capturat – nu aduce pacea mai aproape, ci prelungește conflictul.
Elveția a anunțat la începutul acestei luni că va găzdui o conferință la nivel înalt de două zile, pe 15-16 iunie, pe tema păcii în Ucraina. Rusia a declarat că nu va participa, iar Kremlinul a spus că ideea de a organiza discuții de pace fără Moscova este ridicolă.
Amenințări la adresa Occidentului
În tot acest timp, Moscova a insistat cu amenințările la adresa Occidentului, în special în contextul recentei declarații a premierului polonez, care a spus că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare.
Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre țintele sale principale dacă acestea vor fi desfășurate acolo, a afirmat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenția de presă TASS.
„…Mișcările în această direcție nu vor oferi o securitate mai mare (pentru Polonia sau alte națiuni care găzduiesc astfel de arme)”, a declarat Riabkov.