Alimentele care lupta impotriva stresului
Starea generala de bine este puternic influentata de nivelul de stres. Este deja binecunoscut faptul ca presiunea psihica nu este numai un dusman al starii de buna dispozitie. Oamenii care se confrunta constant cu situatii stresante sunt mai vulnerabili la foarte multe boli, de la simple raceli la hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. Exista multe metode de a face fata stresului. Una dintre ele este adaptarea regimului alimentar.
Alimentele pot lupta impotriva stresului in diverse moduri. De exemplu, un castron cald de fulgi de ovaz stimuleaza producerea de serotonina, substanta cunoscuta si sub denumirea de “hormonul fericirii”. Alte alimente pot reduce nivelul de cortizol si adrenalina, hormonii stresului, care pot perturba grav echilibrul organismului uman. Un regim alimentar echilibrat poate contracara impactul pe care il are stresul asupra starii de sanatate, intarind sistemul imunitar si scazand tensiunea arteriala.
Carbohidratii complecsi
Toti carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina. Pentru ca nivelul de serotonina produs de organism sa aiba un nivel constant, e bine sa consumam carbohidrati, care sunt digerati mai lent de stomac. Lista carbohidratilor de acest gen include:
- cereale integrale;
- paine;
- paste;
- fulgi de ovaz.
Carbohidratii complecsi ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelului de zahar in sange.
Carbohidratii simpli (zaharuri)
De obicei, dieteticienii ne recomanda sa evitam carbohidratii simpli, care includ sucurile si dulciurile. Totusi, aceste produse pot ameliora temporar starea de iritabilitate declansata de stres. Zaharurile se digera rapid, stimuland producerea serotoninei.
Portocalele
Portocalele se regasesc pe aceasta lista datorita continutului ridicat de vitamina C. O serie de studii a demonstrat ca aceasta vitamina reduce nivelul hormonilor stresului, intarind in acelasi timp sistemul imunitar. Daca urmeaza sa aveti o zi incarcata si stresanta, incercati sa mancati portocale dimineata. Nivelul de cortizol si tensiunea arteriala revin mult mai repede la normal daca administrati 3.000 de miligrame de vitamina C inaintea unei activitati stresante.
Spanacul
Popeye nu se lasa niciodata doborat de stres – poate si datorita continutului ridicat de magneziu din spanac. Magneziul ajuta la reglarea nivelului de cortizol, care are tendinta sa scada cand suntem sub presiune psihica. Lipsa de magneziu duce la migrene, oboseala, ca efect al stresului. Astfel, o portie de spanac este intotdeauna binevenita. Nu va place spanacul? Incercati soia sau somonul. Ambele alimente au un continut ridicat de magneziu.
Pestele gras
Pentru a pastra sub control nivelul cortizolului si adrenalinei, imprieteniti-va cu carnea grasa de peste. Acizii grasi Omega 3, care se gasesc in carnea de somon si ton, pot preveni producerea excesiva de hormoni ai stresului si ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Specialistii ne recomanda sa consumam cel putin 90 de grame de carne de peste gras, de cel putin doua ori pe saptamana.
Ceaiul negru
Cercetarile sugereaza ca ceaiul negru ne ajuta sa ne recuperam mai repede dupa o serie de evenimente stresante. Un studiu a comparat persoanele care au baut patru cesti de ceai zilnic, timp de sase saptamani, cu cei care au baut un placebo asemanator ceaiului negru. Cei care au baut ceaiul real au declarat ca s-au simtit mai calmi si au avut nivelul cortizolului mai scazut dupa situatiile stresante. Pe de alta parte, cafeaua poate creste nivelul cortizolului.
Fisticul
Fisticul poate ameliora impactul pe care hormonii stresului il au asupra organismului. Adrenalina creste tensiunea arteriala si face inima sa bata cu putere cand sunteti stresati. Este suficient sa mancati o mana de fistic pe zi pentru ca nivelul tensiunii arteriale sa scada si sa ramana sub control atunci cand adrenalina ataca.
Avocado
Una din cele mai bune metode de a reduce tensiunea arteriala este mentinerea unui nivel adecvat de potasiu din organism, iar o jumatate de avocado contine mai mult potasiu decat o banana.
Migdalele
Migdalele sunt o adevarata comoara. Contin vitamina E pentru a sustine sistemul imunitar, plus o serie de vitamine din complexul B, care intaresc rezistenta organismului la stres. Un sfert de ceasca de migdale zilnic este suficienta pentru a va bucura de toate beneficiile migdalelor
Legumele crude
Acestea lupta impotriva efectelor stresului intr-un mod pur mecanic. Rontaiti un morcov sau o bucata de telina si veti vsimti cum se relaxeaza muschii maxilarelor, eliberand astfel tensiunea si reducand intensitatea migrenelor.
Gustarea dinainte de culcare
Carbohidratii consumati inainte de culcare pot ajuta la eliberarea de serotonina si va pot face astfel somnul mai usor. Mesele bogate, inainte de culcare, nu sunt recomandate, deoarece pot declansa arsuri stomacale, care va pot tulbura somnul.
Laptele
Un alt aliment relaxant, recomandat inainte de culcare, este laptele caldut. Cercetatorii au descoperit ca aportul de calciu reduce spasmele musculare, calmeaza si scade nivelul de anxietate. Dieteticienii recomanda, de obicei, laptele degresat.
Suplimentele vegetale
Exista multe plante care ajuta la calmarea starilor de stres. Una dintre ele este sunatoarea, cu efect in cazul persoanelor care sufera de forme usoare sau moderate de depresie. Desi sunt necesare mai multe cercetari cu privire la sunatoare, se pare ca aceasta planta ajuta si la reducerea simptomelor anxietatii si ale sindromului premenstrual.
Exercitiile fizice de relaxare
Pe langa dieta alimentara, una din cele mai bune tehnici de indepartare a stresului este exercitiul fizic. Dansul aerobic este cel mai eficient, deoarece ajuta la oxigenarea creierului si stimuleaza producerea de endorfine, substante responsabile de starea de fericire. Astfel, este recomandat sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice de trei – patru ori pe saptamana.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.