„Alo? Sunt păgubit Euroins!” – „Asta-i rău! Nu mai lucrăm cu ei” / Efectele falimentului Euroins în service-urile din București și ce trebuie să faci ca să-ți repari mașina
Falimentul demarat la Euroins îi afectează deja pe românii care vor avea ghinionul să fie loviți în trafic de unul din cei 2,8 milioane de asigurați la fostul lider RCA. Mai multe service-uri care au contracte cu acest asigurător, contactate de HotNews.ro, au început să refuze astfel de reparații, de teamă că își vor recupera banii și mai greu decât până acum. Sunt însă și service-uri care lucrează în continuare pe polițe Euroins.
Service partener Euroins: Am de recuperat deja 200.000 de lei. Nu vreau să-mi măresc și mai mult datoria!
- „La ce societate? Euroins? Ne pare rău! Nu mai facem reparații pe polițele Euroins începând de ieri. Mergeți la FGA!”, ne-a declarat marți unul din reprezentanții unui service auto din București care apare în lista de service-uri partenere Euroins.
Și nu este singurul astfel de caz. Multe service-uri așteaptă acum ca Fondul de garantare a Asiguraților (FGA) să preia evidențele și dosarele de la Euroins și să se ocupe mai departe de constatarea daunelor.
- „La Euroins? Asta-i rău. Tocmai ne-a dat o țeapă de 2 miliarde. Am de recuperat bani și de la City Insurance și de la Euroins. Am vreo 200.000 de lei de recuperat. Suntem sub contract cu ei, în mod normal vă reparam și recuperam eu apoi.
- Până acum am stat liniștit că Euroins ne plătea la 60 de zile, dar acum nu știu. Nu vreau să-mi măresc și mai mult datoria! Vă dau contactul unui prieten care are mai multe service-uri și poate vă ajută.”, ne-a declarat un alt reprezentant al unui service partener al Euroins.
Prea ușor nu este însă de găsit un service care să-și asume preluarea reparațiilor și recuperarea banilor ulterior de la FGA.
- „Stați să dea drumul FGA la constatarea daunelor. Sunați-mă vineri. Deocamdată încă vrem să vedem că FGA a preluat toate evidențele de la Euroins. Apoi deschidem dosar de daună, semnăm un contract de mandat vă repar mașina și ne recuperăm noi banii de la FGA.”, ne-a declarat „prietenul cu mai multe service-uri în București”.
- „Îmi pare rău să aud că aveți la Euroins. Avem contracte cu toți asigurătorii, dar am decis să nu mai luăm daune pe Euroins. Și așa stăteam 45 de zile să ne dea banii pe reparații. Nu știm când ne vom primi banii înapoi. La ASF se știa de jumătate de an de faliment, dar au sperat să-i salveze.”, a spus marți reprezentantul unui alt service din București.
Alte service-uri mai mici, care nu au contracte cu firmele de asigurări, contactate de HotNews.ro au explicat că fac reparații în regie proprie – pe banii asiguratului.
- „Facem constatarea daunelor, devizul cu necesarul de echipamente și dacă sunteți de acord plătiți și facem reparația. Ulterior, pe baza facturii, vedeți dvoastră cum vă recuperați banii de la asigurător sau FGA. Nu mai lucrăm de mult cu asigurătorii. Întârziau plățile și peste 30 de zile și banii erau blocați”, a precizat un alt patron de service auto.
Service-urile mari preiau în continuare daunele Euroins: Ne ocupăm de tot, nu plătiți niciun leu!
Din fericire, service-urile mai mari primesc în continuare daune pe polițele RCA.
- „Încă lucrăm cu ei, nu s-a dat verdictul. Ați făcut amiabila? Vă mai trebuie talon, permis, buletin, asigurare și de la dvoastră și de la vinovat. Aduceți mașina și ne ocupăm noi de tot, câtă vreme reparați mașina la noi nu plătiți un leu.
- Facem constatarea, o să vă dăm înștiințare, ce s-a constatat, e de înlocuit, ce e de vopsit. Când vin piesele comandate vă sunăm. Până atunci mașina rămâne în service. Cine vrea să-și facă în regie proprie, în altă parte.
- Noi în continuare colaborăm cu Euroins. Până acum am bagat în reparații două mașini cu Euroins. Ieri la fel, o grămadă au venit loviți cu asigurare la Euroins. Momentan preluăm tot. Banii îi luăm ori de la ei ori de la FGA, nu trebuie să vă faceți alte griji.”, a precizat marți dimineața un consilier daune al unui service mai mare din Capitală.
Peste 1.000 de service-uri auto din țară au acorduri cu Euroins
La finele lunii februarie, înainte ca ASF să decidă să retragă autorizația de funcționare și să ceară falimentul, oficialii Euroins au susținut că au încheiate acorduri de decontare directă cu peste 1000 de service-uri auto, cu care ar lucra perfect, fără litigii în instanțe.
- „În privința service-urilor auto, acum 3 ani aveam 50 de service-uri cu care aveam acorduri de decontare directă. Astăzi avem peste 1000 de service-uri cu care avem acorduri de decontare directă și cu care lucrăm perfect, fără dispute și litigii.
- Compania își plătește dosarele de daună cu o medie între 5 și 10 zile după depunerea cererii. Ce înseamnă asta? Potrivit legii din România, după depunerea cererii de despăgubire, asigurătorul este obligat să prezinte oferta în 30 de zile, iar dacă această ofertă este acceptată, plata ar trebui făcută în maxim 10 zile.
- Plata ar trebui făcută în maxim 40 de zile potrivit legii. Euroins plătește în 10 zile. E încă un răspuns la întrebarea dacă ar trebui să ne preocupe stabilitatea financiară a companiei.”, a declarat la finele lunii februarie Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG).
VEZI AICI LISTA CU SERVICE-URI DE PE SITE-UL EUROINS
- „Vor fi service-uri care vor vrea să facă aceste reparații (în general cele mai mari), dar altele nu. Dacă nu găsești, singura opțiune este să faci reparațiile din banii tăi. Reprezentanțele mari auto oricum nu lucrau cu City insurance sau Euroins”, au declarat marți pentru HotNews.ro experți din industria de asigurări.
HotNews.ro a sunat marți la Opel Rădăcini și la un service autorizat Ford din București care ne-au confirmat că nu lucrează cu Euroins de ani de zile și nu fac reparații în baza polițelor RCA de la acest asigurător.
Euroins: FGA ne-a comunicat că va începe procesarea despăgubirilor peste 6 luni
HotNews.ro a solicitat un punct de vedere și Euroins legat de acordurile cu service-urile auto și ce au de făcut păgubiții.
- „Potrivit deciziei ASF, Euroins Romania este în prezent în administrarea și controlul FGA, care a comunicat companiei că va începe procesarea despăgubirilor peste cel puțin șase luni de acum încolo. Prin administrare, toată activitatea este la dispoziția FGA. Ca atare, din acest moment, orice întârziere a operațiunilor Euroins Romania trebuie notificată către FGA.”, au declarat marți pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins.
Întrebat marți despre refuzul unor service-uri de a plăti daunele pe polițele Euroins, Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanțelor a declarat: „Mesajul meu este să-și facă activitatea economică pentru care sunt autorizați.”
Ce trebuie să faci dacă ești păgubit RCA la Euroins și vrei să-ți repari mașina
Dacă nu ai deschis deja un dosar de daună la Euroins, primul pas pe care trebuie să-l faci dacă ești păgubit RCA la acest asigurător este să deschizi un dosar de daună la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
În acest sens trebuie să completezi și să transmiți o cerere de deschidere a dosarului de daună la Fond (ANEXA 7 – formularul poate fi completat direct online).
Dacă ești păgubit Euroins ai 3 opțiuni pentru reparația mașinii:
- 1. găsești un service auto care să-ți repare mașina avariată din fondurile proprii, iar tu, păgubit, vei cere FGA să plătească despăgubirile în contul service-ului care a făcut reparațiile.
În acest caz poți să mandatezi service-ul să te reprezinte sau poți să faci cesiune de creanță, caz în care service-ul auto devine creditor de asigurare în locul tău. Ulterior service-urile mandatate se îndreaptă către FGA pentru recuperarea banilor, limita fiind 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.
- 2. îți poți repara mașina avariată din fondurile proprii la un service de la care trebuie să iei facturi doveditoare, pe baza cărora ulterior să soliciți singur la FGA plata reparațiilor făcute.
- 3. înainte de efectuarea reparațiilor, soliciți plata despăgubirilor direct la FGA (prin cerere de plată – Anexa 10), caz în care FGA va calcula într-un program specializat și îți va achita suma rezultată.
În funcție de soluția aleasă, trebuie să depui o cerere de plată (este important să depui cat mai repede, poți completa ulterior dosarul, cu alte documente).
Plata reparațiilor – după 60 de zile în cel mai fericit caz
Toate cererile depuse la FGA se soluționează în ordinea primirii și înregistrării, iar plata nu va putea fi făcută mai devreme de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Euroins.
În acest caz, decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 17 martie 2023.
De ce după 60 de zile? Pentru că după publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA are 30 de zile să preia toate evidențele, după care urmează analiza și instrumentarea tuturor acestor dosare.