”Altitudini nemaiauzite”. Norul erupției vulcanice din Tonga a ajuns la jumătatea drumului spre spațiu
- Redactia Hotnews
Un indicator al puterii erupției vulcanice de sâmbăta trecută din Tonga este înălțimea atinsă de norul de fum emis de aceasta. Oamenii de știință din Marea Britanie care examinează datele meteorologice din satelit au calculat că norul se află la aproximativ 55 km deasupra suprafeței Pământului, relatează BBC.
Acesta se află la limita straturilor stratosferei și mezosferei din atmosferă.
Dr. Simon Proud, de la RAL Space, a spus că acestea sunt „altitudini nemaiauzite” pentru un nor vulcanic.
Cea mai puternică erupție din a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost produsă de Muntele Pinatubo în 1991. Se crede că norul său vulcanic a urcat la aproximativ 40 km.
Cu toate acestea, este posibil ca sateliții de acum, care sunt mai preciși, să fi putut da o altitudine mai mare pentru evenimentul din Filipine din ’91, a avertizat Dr. Proud, care este afiliat Centrului Național pentru Observarea Pământului din Marea Britanie.
Pentru a determina poziția pe cer a norului vulcanic produs Hunga Tonga–Hunga Haʻapai din Tonga, au fost folosite date de la trei sateliți meteorologici – Himawari-8 (japonez) GOES-17 (american) și GK2A (coreean).
„Deoarece sunt la longitudini diferite, putem folosi paralaxa dintre observările lor asupra erupției pentru a determina altitudinea. Aceasta este o tehnică destul de bine stabilită pentru înălțimile norilor de furtună și ar trebui să funcționeze mai bine aici pentru că altitudinea [și, prin urmare, paralaxa ] este mai mare”, a declarat Dr. Proud pentru BBC News.
Doar o mică parte a norului este văzută ca ajungând la 55 de kilometri. Acesta este format cel mai probabil din vapori de apă, mai degrabă decât cenușă, care au fost împinși în sus la capătul curentului ascendent. Umbrela principală a norului este la 35 km. O caracteristică inferioară a norului este evidentă în cel mai de jos strat al atmosferei – troposferă.
Așa-numita linie Kármán, care este adesea citată drept granița atmosferică cu spațiul cosmic, se află la 100 km.
Oamenii de știință ai agenției spațiale americane au calculat că forța explozivă este echivalentă cu 10 megatone de TNT, ceea ce ar fi făcut ca evenimentul Tonga să fie de 500 de ori mai puternic decât bomba nucleară care a lovit Hiroshima, Japonia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.