„Am fost santajati!”
Vuza: „Am fost santajat de cei de la «Gazeta»“
Omul de afaceri clujean Stefan Vuza a recunoscut ca a fost santajat de ziaristii de la Trustul „Gazeta”. „Nu am fost santajat eu, ca persoana fizica, ci au santajat firmele pe care le detin (n.r., Sinterom si Somes Dej). Liviu Man si ceilalti se «alimentau» de la firmele respective, iar dupa ce le-am cumparat eu le-am interzis orice legatura cu ele.
Concret, de 3 ani de zile, nu am nici o legatura cu ei si nu i-am dat lui Man ori celorlalti niciodata bani“, ne-a declarat afaceristul. Acesta a mai adaugat ca atit el, cit si alti oameni de afaceri, cum este Iulian Dascalu (n.r., patronul Iulius Mall), dar si altii, au fost santajati de ziaristii Trustului „Gazeta“.
Stefan Vuza a precizat ca va merge la proces daca va fi chemat drept martor, insa mai multe amanunte legate de santaj nu poate da, pentru a nu periclita in vreun fel mersul anchetei.
Lapusan recunoaste si el
„Demantelarea grupului infractional Man reprezinta, fara indoiala, un cistig pentru presa clujeana si pentru mediul public in ansamblu. Trustul «Gazeta» si antenele acestuia nu au insemnat niciodata altceva decit prelungirea mizerabila a unor interese care n-au nimic de-a face nici cu libertatea de exprimare si nici cu ideea de legalitate.
Man si oamenii lui au santajat, ani de zile, la ordin sau din proprie initiativa, politicieni, reprezentanti ai administratiei publice, inalti prelati, persoane din justitie sau oameni de afaceri. Ma numar printre cei care, in calitate de demnitari ai statului roman, au fost supusi santajului indivizilor respectivi.
Bazindu-ma pe experienta mea personala (4 ani de procese cu rezultat nul), risc sa afirm ca inculpatii nu vor medita prea mult in spatele gratiilor. Asta pentru ca, daca Liviu Man deschide gura, stie probabil suficient de multe ca sa scuture o buna parte din sistemul politic clujean.
Pe mizeria morala si caracterul ilegal al activitatilor de acest gen s-a construit aparenta onorabilitate a multor grupuri de la Cluj“, a precizat Alexandru Lapusan.
In opinia acestuia, este evident ca sirul de ilegalitati a fost posibil doar cu sprijinul unor persoane care s-au regasit sau se regasesc in fruntea comunitatii locale, si nu numai. „Cirdasia gastii lui Man cu reprezentanti ai unor servicii de informatii a fost suficient vehiculata pentru a ridica serioase semne de intrebare.
Nu se poate sa nu remarcam faptul ca asa-numitul «grup PSD de la Cluj» a fost unul dintre principalii beneficiari ai activitatii trustului «Gazeta», precum si ca interesele trustului au fost si sint aparate inclusiv de pe bancile Parlamentului.
Aceste cercuri de interese, transpartinice, vor depune toate eforturile pentru musamalizarea cazului sau macar pentru minimizarea efectelor acestuia, in schimbul tacerii. Probabil ca multi vor incerca acum sa faca gestul lui Pillat; s-ar putea, insa, ca apele Somesului sa nu ajunga.
Scandalul la care asistam nu ridica decit un colt al valului ce acopera mizeria morala si umana a unui sistem la care naivii, chiar si in pragul integrarii in UE, continua sa priveasca cu admiratie“, a mai spus fostul deputat PSD.
Santaj si la Tirgu Mures?
Inculpatii si-au petrecut deja o noapte la Sectia de arestare preventiva de la Parchetul Curtii de Apel Cluj. Surse judiciare sustin ca ancheta vizeaza si fapte de spalare de bani si evaziune fiscala. De asemenea, dupa redactiile „Gazetei de Cluj” si „Buna Ziua, Ardeal”, procurorii au decis sa inceapa cercetarile si in cazul redactiilor trustului din judetul Mures.
Autoritatile din Mures cer si ele cercetarea redactiei „Ziarul de Mures”, ce face parte din acelasi trust, deoarece exista declaratii impotriva lor din partea mai multor personalitati publice locale.
Marius Pascan, purtatorul de cuvint al Primariei din Tirgu Mures, a declarat ieri ca a fost santajat personal de catre directorul publicatiei, Aurelian Grama, care i-ar fi cerut 8.000 de euro pentru a promova imaginea institutiei.
Ziarele continua sa fie tiparite
„Continuam sa scoatem ambele ziare, chiar daca nu este usor. Lucram unde putem, acasa, la prieteni, si colaboram cu celelalte redactii din alte judete“, a precizat ieri pentru Monitorul editorul general al „Buna Ziua, Ardeal“, Memoranda Onac.
Intr-un comunicat al redactiei celor doua ziare, postat ieri pe site-ul publicatiilor, se arata ca, desi „o parte din echipa de virf este lipsita de libertatea de a se apara (…), ziarele noastre nu pot fi sugrumate de o echipa de procurori, politisti si judecatori“.
CRP si APPC iau atitudine
Clubul Roman de Presa (CRP) considera ca perchezitiile, audie-rile si retinerile efectuate de autoritatile clujene la redactiile ziarelor „Buna ziua, Ardeal“ si „Gazeta de Cluj“ nu constituie un atac la libertatea presei. „Ziaristii implicati trebuie sa raspunda multiplelor acuzatii de santaj, potrivit legii“, se arata intr-un comunicat al CRP.
Totodata, CRP atrage atentia asupra discreditarii profesiei de gazetar pe care conducerea Trustului „Gazeta“ a infaptuit-o prin angajarea pe post de jurnalisti a unor fosti politisti si procurori implicati in scandaluri de coruptie, sexuale si de abuz in serviciu.
Si Asociatia Profesionistilor de Presa Cluj (APPC) a luat pozitie fata de actiunea in justitie a ziaristilor si considera „extrem de grave acuzatiile aduse de autoritati persoanelor ce conduc cele doua publicatii. APPC incurajeaza justitia sa isi faca datoria indiferent de categoria socio-profesionala din care fac parte persoanele anchetate“, se mai arata in comunicat.