Sari direct la conținut

Ambasadorul statului Singapore: Exista un interes si o ingrijorare a mediului diplomatic al Uniunii Europene privind rezolvarea cazului Ionescu

HotNews.ro

Ambasadorii tarilor UE in Romania sau in Singapore, diplomatii europeni au aratat interes, curiozitate si preocupare referitor la cazul lui Silviu Ionescu, a spus ambasadorul statului Singapore la Bucuresti, Anil Kumar Nayar, intr-o conferinta de presa pe aceasta tema care a avut loc vineri. Diplomatul singaporez a subliniat faptul ca tuturor diplomatilor europeni le e clara pespectiva si consecintele pe care le-ar avea o nesolutionare in conformitate cu legea, intr-un termen rezonail de timp, pentru Romania si, implicit, pentru UE. Perceptiile negative existente in Singapore ar castiga teren, iar iamginea Romaniei va avea de suferit in „acea parte de lume”.

Informatia pe scurt:

  • Implicatiile negative ale tergiversarii cazului Ionescu de autoritatile romane ar fi o deteriorare a perceptiei si imaginii Romaniei „in partea noastra de lume”, a spus ambasadorul statului Singapore.
  • Trebuie sa se faca dreptate in cazul Ionescu, fie in Romania, fie in Singapore.
  • „Toate probele noatre indica vinovatia domnului Ionescu, iar pozitia statului Singapore a fost clara si constanta: in mod ideal am vrea ca el sa fie judecat in Singapore, sa ne asiguram ca se face dreptate, insa intelegem ca nu exista un acord de extradare, asa ca legea trebuie sa isi urmeze cursul, insa in Romania” -ambasadorul
    Anil Kumar Nayar
  • In Singapore, pentru un accident cu o victima, Ionescu ar lua maximul 5 ani de conndamnare, insa exista mai multe capete de acuzare si oficialii singaporezi nu se pot pronunta.
  • Un astfel de proces ar dura in Singapore luni de zile.
  • „Ar fi un mare pacat ca relatia dintre tarile noastre sa fie grav afectata din cauza unei singure persoane, mai ales daca in final Ionescu va fi declarat vinovat”, ambasadorul singaporez.

Trebuie sa se faca dreptate in cazul Ionescu, fie in Romania, fie in Singapore. In caz contrar, perceptiile negative castiga teren si imaginea Romaniei va avea de suferit in partea noastra de lume, a spus ambasadorul singaporez la Bucuresti, aratand ca – asa cum a transmis guvernul de la Singapore – modul in care Romania trateaza acest caz va fi adus in atentia UE.

Anil Kumar Nayar a subliniat ca inca nu au existat discutii formale cu UE, la Bruxelles, insa colegii sai, ambasadori ai tarilor UE la Bucuresti, precum si la Singapore au fost foarte curiosi in privinta cazului Ionescu si a abordarii lui de autoritatile romane, l-au intrebat ce masuri se iau in rezolvarea lui, care este legea in Singapore in astfel de cazuri, au cerut detalii. „Exista un interes al comunitatii diplomatice a UE, pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene, sunt preocupati si vorbesc despre asta”, a spus Nayar.

De altfel, el a plasat Romania in contextul Uniunii Europene, „o uniune a valorilor”, a statului de drept si a respectarii legii, valori la care UE nu numai ca tine, dar pe care le si promoveaza in raport cu tari terte. de altfel, opinia publica din singapore, sustine ambasadorul, a adus in discutie necesitatea ca romania sa se conformeze valorilor UE in calitatea sa de membru, iar delegatia statului singapore venita la Bucuresti sa discute cu autoritatile romane cazul Ionescu a transmis acest mesaj la Bucuresti.

„Nu am venit aici sa amenintam, am venit in spiritul cooperarii”, a spus diplomatul, dar a accentuat ca exista in Singapore, exista in randul opiniei publice o „revolta absoluta” pentru ca evenimentele sunt „foarte tragice, legea a fost incalcata, iar o viata a fost pierduta”. El a transmis si acest mesaj autoritatilor de la Bucuresti, fiind unul dintre obiectivele misiunii din Singapore, cu atat mai mult cu cat situatia n-a fost ajutata de aprecierile critice si negative facute de Silviu Ionescu la adresa legii si a sistemului juridic de la Singapore.

„Daca perceptia negativa continua, iar lucrurile vor fi tergiversate, atunci vom vorbi despre implicatii negative asupra relatiei noastre bilaterale. Este un scenariu pe care toti vor sa il evite, dar daca perceptiile negative continua, aici se va ajunge inevitabil”, a spus ambasadorul din Singapore. Intrebat in ce ar consta cel mai rau scenariu si daca asta inseamna si ruperea relatiilor diplomatice, diplomatul a refuzat sa fie atat de detaliat. Totusi, el a aratat ca implicatiile negative ar fi o deteriorare a perceptiei si imaginii Romaniei „in partea noastra de lume”. Nayar a aratat ca Singapore are o societate globala, cu oameni de afaceri din toate tarile lumii, cu media straine – in acest context, o deteriorare a imaginii Romaniei ar fi cu adevarat un scenariu negativ.

„Guvernul din Singapore nu vrea sa aiba probleme in aceasta relatie bilaterala si in acest moment suntem concentrati pe cooperare”, a mai spus ambasadorul, care a caracterizat relatia Romania-Singapore din prezent „o buna relatie de cooperare, in care lucram impreuna pentru atingerea unui obiectiv comun”.

Nayar a subliniat ca „ar fi un mare pacat ca relatia dintre tarile noastre sa fie grav afectata din cauza unei singure persoane, mai ales daca in final Ionescu va fi declarat vinovat”.

Ambele parti sunt hotarate sa aplice legea: Ionescu trebuie sa plateasca fie la Bucuresti, fie la Singapore

In aceste zile s-a aflat la Bucuresti o delegatie a statului Singapore – formata din Lionel Yee, director general la biroul procurorului general (Attorney General Chambers) si Hay Hung Chun, director adjunct in directoratul privind legislatia internationala si consultanta in cadrul aceleiasi institutii, impreuna cu ambasadorul Singapore in Romania – care a discutat cu autoritatile romane care se ocupa de caz, din Ministerul de Externe, de la parchet si din Ministerul Justitiei. Oficialii singaporezi nu au putut preciza daca au discutat si cu procurorul de caz, insa li s-a spus ca vorbesc cu oficialii relevanti in cazul Ionescu din partea partii romane.

Concluzia autoritatilor din Singapore este ca „toate probele noatre indica vinovatia domnului Ionescu, iar pozitia statului Singapore a fost clara si constanta: in mod ideal am vrea ca el sa fie judecat in Singapore, sa ne asiguram ca se face dreptate, insa intelegem ca nu exista un acord de extradare, asa ca legea trebuie sa isi urmeze cursul, insa in Romania”. „Trebuie sa se faca dreptate, este foarte important pentru noi si asta le-am spus-o clar si colegilor nostri romani”, a spus ambasadorul.

Partea singaporeza a constatat la Bucuresti o puternica determinare de respectare a procedurilor si a respectarii legii si i s-au dat asigurari in acest sens. oficialii din Singapore au venit in Romania pentru a intelege sistemul juridic de aici si specificitatile lui, sa vada cat dureaza astfel de procese, ce presupun ele, ce se intampla in romania in astfel de cazuri. Mai mult, ei au adresat invitatia colegilor romani de a merge in Singapore, iar doi din patru membri ai echipei au facut-o deja, pentru a vedea si intelege la randul lor sistemul juridic din Singapore, impotriva caruia Ionescu a adus grave acuzatii.

Oficialii singaporezi sustin ca si-au oferit intreaga cooperare pentru a se asigura ca se face justitie, cu atat mai mult cu cat in Singapore exista multe intrebari privind mersul anchetei, ritmul acesteia, daca se desfasoara suficient de repede sau cat de repede ar trebui. „Nu se pune problema de viteza, ci ca procedurile sa avanseze, cu minutiozitate si angajament, cat de repede posibil”, a spus ambasadorul. La insistentele presei de a preciza ce inseamna cat de repede posibil potrivit standardelor sale sau daca pana acum ele s-au miscat pe cat de repede s-a spera la Singapore, diplomatul a icnercat sa fie evaziv, dar in final a spus ca „pana acum lucrurile se misca, dar trebuie sa profitam de moment. Suntem precaut-optimisti, am stabilit chestiuni tangibile asupra a ceea ce trebuie facut, schimburi si cooperare”, a spus el.

„Am vazut traducerea unor articole care spuneau ca guvernul de la Singapore e nerabdator: nu suntem nerabdatori, dar avem acest obiectiv comun si trebuie sa cooperam si sa lucram impreuna sa ne atingem obiectivul. Inteleg ca sistemele noastre sunt diferite si intelegem asta. Apreciem insa seriozitatea si profesionalismul colegilor romani si a fost un bun schimb de opinii. (…) In toate intalnirile noastre (n.r. de la Bucuresti), perceptia noastra e ca colegii romani fac tot posibilul sa avanseze”, a spus Anil Kumar Nayar.

Judecarea cazului in Singapore: o condamnare de 5 ani in urma unui proces de cateva luni

In urma discutiilor cu oficialii romani, delegatia din Singapore a constatat ca in acest caz legea in Singapore nu este foarte diferita de cea din Romania, ca exista si in Romania un minimum un un maximum pentru acest gen de incalcari ale legii. „Din discutiile avute, intelegem ca pedeapsa nu e diferita pentru astfel de cazuri in Romania. In Singapore, pentru accident cu victime umane ia maxim 5 ani, intelegem ca in Romania pedeapsa este intre 2 si 7 ani, dar trebuie sa verificati asta. Insa acestei infractiuni i se adauga celelalte capete de acuzare, fuga de la locul accidentului”, a precizat unul dintre oficialii singaporezi de la biroul procurorului general.

Intrebati insistent despre durata unui astfel de proces in Singapore, oficialii din Singapore au evitat sa intre in detalii, au spus ca e dificil sa precizezi un termen in astfel de cazuri, insa nu se rezolva in 3 zile, cum a acuzat Silviu Ionescu, aratand lipsa de seriozitate a justitiei din Singapore. „Avand in vedere seriozitatea cazului, ar exista o cerinta si o dorinta de urgentare a solutionarii sale, probabil ca procesul ar dura cateva luni. Astfel de cazuri sunt complexe si complicate. Ati avut si dumneavoastra propria experienta de acest fel, in cazul unei figuri cunoscute in Romania”, a spus ambasadorul, facut evident trimitere la cazul Teo Peter.

Ambasadorul statului Singapore a fost repetitiv in raspunsuri, evitand sa precizeze un termen pana la care autoritatile din Singapore ar avea rabdarea necesara pentru solutionarea cazului Ionescu inainte de a se trece la scenariul negativ, insa crede ca trendul pozitiv al colaborarii romano-singaporeze pe acest caz trebuie sustinut si continuat. A refuzat sa precizeze un termen si pentru ca, spunea el, nu vrea ca declaratiile si actiunile lor sa creeze probleme in procesul si actul de justitie care se desfasoara in Romania.

„Ca cetatean din Singapore, prioritatea mea este sa vad ca se face dreptate, ca acuzatul e judecat si ca se da un verdict, intr-un proces minutios si atent, intr-un interval de timp rezonabil’, a spus el.

Acuzatiile lui Ionescu la adresa justitiei din Singapore, contracarate cu argumente

Ambasadorul Nayar a spus ca nu vrea sa comenteze declaratiile lui Silviu Ionescu, extrem de critice la adresa justitiei din Singapore. A argumentat insa ca un sondaj recent indica faptul ca statul Singapore a fost anul trecut cea mai competitiva economie, ceea ce inseamna ca exista un mare numar de oameni de afaceri straini care traiesc si muncesc acolo, carora le sunt garantate drepturile, siguranta si protectia. In plus, clasamentele internationale privind statul de drept, rspectarea drepturilor omului sunt disponibile si acolo se poate consulta locul pe care se afla Singapore.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro