Sari direct la conținut

Amendament cu dedicație pentru UDMR la legea spălării banilor: Minoritățiile membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale nu vor fi obligate să raporteze statului beneficiarii finali

HotNews.ro
Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Liviu Dragnea si Kelemen Hunor (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Comisia Juridică a adoptat luni un nou amendament la directiva europeană privind combaterea spălării banilor, amendament cu dedicație pentru UDMR. Proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor intrase în dezbaterea plenului însă a fost retras din plenn la cererea PSD și amendat urgent de către Comisia Juridică. Modificarea apare în contextul în care Liviu Dragnea trebuia să se întâlnescă azi cu liderul UDMR, Kelemen Hunor pentru a negocia adoptarea legii off shore și cea a legii spălării banilor. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit. Fără o majoritate stabilă în Parlament, PSD are nevoie de sprijinul UDMR pentru a putea adopta mai proiectele de lege.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi „asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”, sintagmă în care se încadra și UDMR.

La intervenția PSD, dezbaterile din plen pe tema proiectului de lege au fost suspendate și acesta a fost retrimis la Comisia Juridică. Deputații juriști au amendat textul astfel „în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, memebre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale”.

Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PSD.

Ioan Cupșa, deputat PNL „În şedinţa comisiei s-a modificat un singur lucru – organizaţii, asociaţii, fundaţii sau cum s-or fi numind ele ale minorităţilor, cele care au reprezentanţi în Parlamentul României, nu vor fi entităţi raportoare, deci nu vor avea aceleaşi obligaţii ca toate celelalte asociaţii şi fundaţii. Este nevoie să transpunem această directivă, intrăm în infringement, ceea ce va însemna o corecţie financiară serioasă pentru România, dar nu astfel. Asociaţiile şi fundaţiile, parte din societatea civilă, vor fi pur şi simplu bulversate de modificările care se aduc prin această transpunere obligaţiilor pe care le au. Gândiţi-vă că vor trebui să raporteze ca beneficiari reali fiecare persoană care poate fi identificată ca beneficiar final al serviciilor sociale pe care acestea le prestează. Noi vom vota împotriva acestui text de lege, deşi netranspunerea ne costă pe fiecare dintre noi destul de mulţi bani”.

Proiectul de lege privind implementarea directivei europene privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului amendat a reintrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, iar miercuri va fi supus votului.

Comisia juridică a adoptat săptămâna trecută mai multe modificări la proiectul de lege privind combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, prin care se transpun mai multe directive europene în legislația românească. Printre modificări era introdusă prevederea ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii finali, criticată de cei din opoziție.

Săptămâna trecută deputații PNL și UDMR s-au opus modificărilor votate în Comisia Juridică iar PSD a fost nevoit să anuleze introducerea proiectului de lege în dezbaterea plenului.

Potrivit surselor Honews.ro, Liviu Dragnea dorea să se întâlnească luni cu liderul UDMR, Kelemen Hunor însă întâlnirea nu a mai avut loc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro