Sari direct la conținut

Amenzile de circulație nu vor crește odată cu salariul minim. Boloș anunță că lucrează cu MAI la un act care să înghețe punctul de amendă

HotNews.ro
Poliție, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com
Poliție, Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat luni că punctul de amendă nu va fi afectat de majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie, măsură care va fi prevăzută într-un act la care lucrează în prezent Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

  • „Punctul de amendă este în responsabilitatea MAI. Termenul până la care trebuie să vină cu o propunere este data de 1 iulie, dar cum a spus domnul prim-ministru valoarea punctului de amendă nu va fi afectată (n.a de creșterea salariului minim brut).
  • Noi suntem coiinițiatori ai măsurii și va fi o propunere de act normativ, rândul trecut a fost o Ordonanță de urgență prin care valoarea punctul de amendă a rămas la fel”, a declarat luni ministrul Finanțelor.

Punctul de amendă este acum 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut, și ar crește la 185 de lei prin majorarea adoptată de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a spus anterior că valoarea punctului de amendă va fi înghețată la valoarea actuală și nu va fi afectată de majorarea salariului minim brut, dar pentru asta este nevoie de o ordonanță de urgență.

Amenzile de circulație vor crește, dacă Guvernul nu va îngheța punctul de amendă

Măsurile adoptate joia trecută de Guvern, privind majorarea salariului minim la 3.700 de lei și netaxarea a 300 de lei, nu au venit la pachet și cu înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat joi despre acest aspect, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că mai este timp până la 1 iulie pentru această măsură.

  • „Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ”, a declarat Constantin.

Acesta a admis că în lipsa măsurii înghețării punctului de amendă, de la 1 iulie amenzile de circulație vor crește.

  • „Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce amenzi plătesc acum șoferii pentru neregulile din trafic

Stabilirea unui punct de amendă la 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a introdus prin OUG 115/2023 care a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În prezent, dat fiind faptul că salariul minim brut este 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc în prezent următoarele amenzi:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 330 de lei și maximum 495 de lei.
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 660 de lei și maximum 825 de lei.
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 990 de lei și maximum 1.320 de lei.
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 1.485 de lei și maximum 3.300 de lei.
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice. O astfel de amendă costă minimum 3.465 de lei și maximum 16.500 de lei.

În situația în care Guvernul va aproba majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, fără să decidă separat și păstrarea punctului de amendă la valorile actuale, atunci și amenzile de circulație vor fi mai mari, raportate la valoarea de 185 de lei.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro