Sari direct la conținut

American acuzat că a încercat să îşi „răpească” propriul fiu din Rusia, condamnat la 6 ani de închisoare

HotNews.ro
American acuzat că a încercat să îşi „răpească” propriul fiu din Rusia, condamnat la 6 ani de închisoare
Fotografie ilustrativă: Clădirea tribunalului din Ekaterinburg, Rusia, 18 iulie 2024. Sursa: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

Un cetăţean american a fost condamnat luni la o pedeapsă de şase ani de închisoare, de către un tribunal rus, fiind acuzat că a încercat să îşi „răpească” fiul rus şi să îl scoată din ţară, scrie AFP, care notează că această decizie vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi Washington.

„Tribunalul districtual Leningradski (din Kaliningrad) l-a condamnat (pe cetăţeanul american) la şase ani de închisoare şi la executarea pedepsei într-o colonie penitenciară cu regim strict”, potrivit unui comunicat al instanței, publicat pe Telegram și citat de News.ro.

Conform relatării instanţelor ruse, acuzatul şi-a căutat și găsit fiul în vârstă de patru ani, care are cetăţenie rusă, în enclava Kaliningrad în iulie 2023, cu scopul de a-l „scoate” din Rusia.

Două zile mai târziu, „fără acordul mamei”, individul ar fi „încercat” împreună cu fiul său „să treacă frontiera” cu Polonia, „traversând păduri şi mlaştini”, înainte de a fi arestat de poliţiştii de frontieră ruşi.

În ultimii ani, mai mulţi cetățeni occidentali, în special americani, au fost arestaţi în Rusia şi au fost vizați de acuzaţii grave, Washingtonul acuzând Moscova că ia „ostatici” pentru a obţine eliberarea ruşilor încarcerați în străinătate.

Pe 1 august, Occidentul şi Rusia au efectuat cel mai mare schimb de deținuți înregistrat de la sfârşitul Războiului Rece încoace, printre aceștia numărându-se jurnalistul american Evan Gershkovich şi fostul puşcaş marin Paul Whelan.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt tot mai reci după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să lanseze ofensiva militară împotriva Ucrainei, în februarie 2022. De atunci, Statele Unite au sprijinit puternic Kievul, cu armament și fonduri.

INTERVIURILE HotNews.ro