Sari direct la conținut

Americanii dau iama în magazine și se aprovizionează cu alimente, hârtie igienică și medicamente, de teamă că taxele lui Trump vor duce la scumpiri

HotNews.ro
Americanii dau iama în magazine și se aprovizionează cu alimente, hârtie igienică și medicamente, de teamă că taxele lui Trump vor duce la scumpiri
Supermarket Foto: Kathleen Finlay / ImageSource / Profimedia

Unul din cinci americani a declarat că achiziţionează mai multe produse decât de obicei, din cauza îngrijorărilor legate de tarifele impuse de preşedintele Donald Trump, potrivit unui raport publicat de CreditCards.com și citat de Reuters.

Când au fost întrebați cu privire la impactul tarifelor planificate ale lui Trump asupra achizițiilor lor mari, 22% spun că tarifele au avut un impact mare, iar 30% spun că vor avea un impact dar nu-l pot estima.

„Cercetătorii de la S&P Global estimează că noile tarife ar putea declanșa creșterea inflației cu până la 0,7%, presupunând că tarifele rămân în vigoare în 2025”, spune John Egan, șeful diviziei de carduri de credit, asigurări și finanțe personale al creditcards.com. „Dar este prea curând să spunem cu exactitate modul în care noile tarife impuse de președintele Trump afectează cheltuielile consumatorilor și va determina unii consumatori să își regândească obiceiurile de cumpărare”.

Un tarif este o taxă impusă de guvern pe mărfurile importate. Companiile plătesc o taxă de import atunci când aduc produse fabricate într-o altă țară decât Statele Unite. Ideea din spatele unui tarif este de a face importurile mai scumpe, ceea ce poate ajuta companiile locale să vândă mai multe produse acasă.

Cele mai frecvente articole cumpărate includ alimente neperisabile (76%) și hârtie igienică (72%). Aproape jumătate (49%) au cumpărat medicamente, urmate de sisteme de filtrare a apei (21%), electrocasnice (23%), produse de îngrijire personală (25%) sau arme de foc și muniție (15%).

Raportul reflectă anxietatea crescută a consumatorilor în faţa posibilelor creşteri de preţuri şi a incertitudinii economice.

Tarifele impuse asupra importurilor pot avea un efect inflaţionist, deoarece cresc costurile bunurilor aduse din străinătate, forţând companiile fie să suporte cheltuielile suplimentare, fie să le transfere către consumatori prin scumpiri. Acest fenomen poate duce la o inflaţie generalizată, întrucât creşterea costurilor de producţie afectează sectoare care depind de materiale şi componente din import.

În rândul consumatorilor, frica de majorări de preţ determină un comportament de stocare excesivă, în special pentru produse neperisabile, hârtie igienică şi provizii medicale, oamenii grăbindu-se să cumpere bunuri înainte ca preţurile să crească şi mai mult.

Creşterea ”doom spending” şi a datoriilor pe cardurile de credit

Potrivit raportului, unul din cinci americani a caracterizat recentul său comportament de cumpărături drept ”doom spending”, un fenomen care descrie achiziţiile excesive sau impulsive declanşate de incertitudine economică, tensiuni geopolitice sau teama de probleme financiare viitoare.

De asemenea, 23% dintre americani se aşteaptă ca datoriile lor pe cardurile de credit să crească sau să se agraveze anul acesta, pe fondul acestor presiuni economice.

Directorii din marile companii au declarat pentru Reuters şi în cadrul apelurilor cu investitorii că schimbările imprevizibile ale politicilor comerciale ale lui Trump fac ca mediul de afaceri să fie mai instabil, forţând unele firme să îşi relocheze producţia în SUA pentru a evita tarifele suplimentare.

Impactul tarifelor asupra achiziţiilor mari şi temerile de pe Wall Street

Întrebaţi despre efectul tarifelor asupra achiziţiilor de bunuri scumpe, 22% dintre respondenţi au spus că impactul a fost semnificativ, iar 30% au raportat un anumit impact asupra deciziilor lor de cumpărare.

Între timp, Wall Street este îngrijorată că noile tarife ar putea accelera inflaţia în SUA, împiedicând Rezerva Federală să reducă dobânzile şi încetinind creşterea economică. Incertitudinea legată de politicile comerciale ar putea, de asemenea, afecta încrederea consumatorilor, influenţând negativ cheltuielile şi investiţiile. (news.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro