Sari direct la conținut

Amiralul Rob Bauer avertizează companiile din țările NATO că trebuie să fie pregătite de un război cu Rusia. Avertisment legat și de China

HotNews.ro
Rob Bauer, Seful Comitetului militar al NATO, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Rob Bauer, Seful Comitetului militar al NATO, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile occidentale să fie pregătite pentru un scenariu de război și să-și ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință, pentru a fi mai puțin vulnerabile la șantaj din partea unor țări precum Rusia și China, relatează Reuters.

„Dacă ne asigurăm că toate serviciile și bunurile esențiale pot fi livrate indiferent de circumstanțe, atunci acesta este un element-cheie al descurajării noastre”, a declarat la Bruxelles amiralul Bauer.

Vorbind la un eveniment organizat de think tank-ul European Policy Centre, el a descris capacitatea de descurajare a NATO ca fiind mult mai mult decât capacitatea militară, întrucât toate instrumentele disponibile pot și vor fi utilizate într-un război.

„Vedem asta prin numărul tot mai mare de acte de sabotaj, iar Europa a experimentat acest lucru în privința aprovizionării cu energie”, a spus Bauer.

„Am crezut că avem un acord cu Gazprom, dar de fapt aveam un acord cu domnul Putin. La fel se întâmplă și cu infrastructura și bunurile deținute de companii chineze. De fapt, avem un acord cu [președintele chinez] Xi [Jinping].”

Oficialul NATO avertizează companiile occidentale că sunt prea dependente de importurile din China

Bauer a subliniat dependențele Occidentului de importurile din China, menționând că 60% din toate pământurile rare sunt produse acolo și 90% sunt procesate tot acolo.

Pământurile rare sunt un grup de metale esențiale pentru procesele industriale moderne, fiind necesare pentru producerea unor componente ale mașinilor electrice, turbinelor eoliene și dispozitivelor electronice de ultimă generație.

Amiralul Bauer a mai avertizat că ingredientele chimice pentru sedative, antibiotice, medicamente antiinflamatoare și pentru tensiune arterială scăzută provin, de asemenea, din China.

„Suntem naivi dacă credem că Partidul Comunist nu va folosi niciodată această putere. Liderii de afaceri din Europa și America trebuie să înțeleagă că deciziile comerciale pe care le iau au consecințe strategice pentru securitatea națiunii lor”, a subliniat Bauer.

„Companiile trebuie să fie pregătite pentru un scenariu de război și să-și ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință. Pentru că, deși armatele câștigă bătălii, economiile câștigă războaie”, a explicat el.

Bauer spune că armamentul nuclear al NATO a cântărit greu în asistența furnizată Ucrainei

Mai devreme în cursul acestei luni Bauer și-a exprimat convingerea că diferitele țări ale NATO au ezitat să trimită trupe în Ucraina deoarece Rusia este o țară cu un arsenal nuclear.

„Dacă lupți în Afganistan, asta nu este același lucru cu lupta împotriva rușilor în Ucraina. Talibanii nu aveau arme nucleare, iar rușii au. Și din nou, nu spun că este imposibil, dar luăm un risc ca alianță și este o discuție politică cu privire la asumarea acestui risc”.

„Este întotdeauna simplu să te uiți înapoi și să spui că [teama] a fost o prostie, dar dacă trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru acest risc, atunci este o altă discuție… Sunt absolut sigur că dacă Rusia nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina dându-i afară (pe ruși). Dar au arme nucleare, așa că nu este la fel ca în Afganistan”, a spus el. 

Bauer a făcut parte din delegația NATO care a vizitat Ucraina în luna martie a acestui an, o premieră de la începutul războiului în februarie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 1006-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro